Promovisane dvije zbirke poezije za djecu Milada Obrenovića

30. априла 2014. 058.ba

Milad Obrenović u Višegradu

ŠALjIVE, ZABAVNE, BAJKOVITE I BASNOVITE PJESME

VIŠEGRAD – Mala sala višegradskog Doma kulture 30. aprila bila je, bukvalno, pretijesna da primi brojne ljubitelje poezije, koji su prisustvovali promociji dvije zbirke poezije za djecu „Ko je jajetu tata“ i „Čudo neviđeno““, autora Milada Obrenovića, istaknutog pjesnika i aforističara iz Rogatice.

Otvarajući ovo izuzetno zanimljivo poetsko-muzičko veče Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske, je naglasila da Milad Obrenović, u svojoj poeziji za djecu, iskazuje veliku iskrenost prema najmlađim čitaocima.

Zbirka „Ko je jajetu tata“ je primjer dobro odabranih tema, mjesta, vremena i načina na koji se stvara pjesnička slika koja će djecu zainteresovati, zabaviti, naučiti i natjerati na razmišljanje, istakla je Mijatovićeva.

Ona je podsjetila da je Obrenović ovim zbirkama ušao u poeziju za djecu na šaljiv, zabavan, ali i bajkovit i basnovit način, kakav se danas rijetko sreće u književnosti.

Poznati književnik i književni kritičar iz Požege, dr Rade Vučićević je rekao „da niko lepše i bolje ne neguje umetnost za mlade od kulturnih stvaralaca u Višegradu“.

– Milad Obrenović je raznovrstan književni stvaralac, koji pored dečije piše rodiljubivu i ljubavnu poeziju, kao i aforizme. Ono što karakteriše njegovu dečiju poeziju su brojni zaboravljeni, idilični, seoski detalji, običaji i izrazi, rekao je Vučićević, ocjenivši da su njegove pjesme za djecu mudrost, sa pitanjima i odgovorima, što djeca lako prepoznaju.

Milad Obrenović u Višegradu

Pored Ane Šijaković, najboljeg ovogodišnjeg recitatora Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada, koja se ovom prilikom predstavila kao izvanredan interpretator, zvijezde ove večeri su bili brojni članovi literarne sekcije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i dječije radionice Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Višegrad.

Oni su, po izvanrednom scenariju profesorice Miljane Prodan, recitovali Obrenovićeve pjesme, predastavivši se i kao izvanredni pjevači.

– Od početka ove godine smo imali već pet nastupa, u kojima smo pored uobičajenog recitala ubalici dramske i muzičke elemente, što je publika prepoznala kao nešto novo i dopadljivo. Djeca vrijedno rade i spremamo se za nove nastupe, izjavila je Prodanova.

Ne krijući zadovoljstvo izvanredno organizovanom promocijom Milad Obrenović je najavio da će mu na narednoj promociji u Rogatici biti specijalni gosti višegradski osnovci, recitatori, koji su, kako je naglasio, izvanredno dočarali suštinu i poruke njegovih dječijih pjesama.

– Pjesme u ove dvije zbirke su spoj tradicionalnog i savremenog, jer je danas nemoguće izbjeći ovu novu terminologiju. Nisam protivnik toga, ali sam protiv pretjerane upotrebe tuđica, na uštrb našeg čistog, srpskog jezika, pojasnio je Obrenović.

Organizator promocije bila je Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,