Rimokatolici i pravoslavci zajedno slave

18.04.2014.

Rimokatolici i pravoslavci slave Vaskrs u Foči

FOČA – Katolička zajednica u Foči, koja broji nešto više od 40 članova, sprema se za proslavu Uskrsa.

Mira Gerenčić kaže da su katolici u Foči uglavnom iz “mješovitih porodica”. Ističe da su razlike – kako u običajima, tako i u samom shvatanju i suštini vjere – veoma male između pravoslavaca i katolika.

Ona napominje da se u njenoj porodici jednako poštuju oba načina hrišćanskog učenja.

“Ne vidim velike razlike, običaji za Uskrs i Vaskrs su isti, a i službe u crkvi. U pravoslavnu crkvu idem skoro svake nedjelje, pošto katolički sveštenik u Foču dolazi jednom mjesečno”, kaže Gerenčićeva.

Ona je rođena Prijedorčanka, iz porodice Šiboš, u Foči živi od svoje desete godine, a već 50 godina je u braku sa Kamenkom Gerenčićem.

“Naš brak funkcioniše sasvim dobro, provodimo i jedne i druge običaje. Sina smo krstili u pravoslavnoj crkvi, a krsna slava nam je Aranđelovdan.

Moj muž je iz svešteničke porodice, njegov ujak je sveštenomučenik Momčilo Grgurević, čije mošti počivaju u crkvi na Velečevu kod Foče”, ističe Gerenčićeva.

Ove godine, najveći hrišćanski praznik istog dana slave i pravoslavci i rimokatolici, pa će u domu Gerenčića biti duplo slavlje. Mira priprema specijalitete – kako za proslavu u krugu porodice, tako i za okupljanje rimokatolika u crkvenoj kući u Foči.

“Pravi uskršnji specijalitet katolika je barena šunka, ali su vremena drugačija i šunku malo ko ima. Umjesto nje može i pršuta i pečenje. Naravno, šarana jaja su obavezna”, kaže Mira.

Rimokatolici se u Foči okupljaju u crkvenoj kući u kojoj je jedna prostorija prilagođena za bogosluženje. Za Veliki petak očekuju dolazak sveštenika iz Nevesinja, koji će tog i narednog dana, na Veliku subotu, služiti mise.

Crkva koju su u centru Foče podigli Austrougari većim dijelom je porušena u vrijeme savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, a ostaci crkve su uklonjeni 1954. godine.

SRNA - Aleksandra Janković