Rogatički voćari odlučili da se udruže

07.04.2014.

Voćari u Rogatici

ROGATICA – Danas je u Rogatici održana osnivačka Skupštine Udruženja voćara „Rogatica“. Za predsjednika Skupštine izabran je Milovan Obrenović, a zatim je donesena Odluka o konstituisanju Udruženja voćara „Rogatica“ i izabrani su organi upravljanja.

Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Slobodan Obrenović, dok su članovi: Milan Đerić, Milorad Ikonić, Tomislav Puhalac, Ljubiša Racković, Dževad Džananović, Ljubiša Marković, Momir Obradović, i Milenko Ikonić. Nadzorni odbor činiće Darko Knežević-predsjednik i Srećko Radonjić i Goran Kozić-članovi.

Svim prisutnim voćarima pročitan je prijedlog Statuta Udruženja, nakon čega je donesena odluka o njegovom usvajanju. Pod tačkom „ostala pitanja“ Skupština voćara odlučila je da će članarina iznositi 1 KM mjesečno, odnosno 12 KM godišnje. Konstatovano je da ona jeste mala, ali da je to urađeno sa ciljem da se što veći broj ljudi koji imaju voćnjake uključe u rad Udruženja, te da će se, ukoliko se pokaže da je nedovoljna za normalan rad, članarina povećati u budućnosti. Prostorije za rad i jedno tehničko lice obezbjediće Opština Rogatica, tako što će na raspolaganje voćarima staviti postojeće resurse Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

„Mislim da postoji potreba za jednim ovakvim udruženjem. Već imamo nekoliko prilično ozbiljnih proizvođača i mnogo malih voćara i voćnjaka. Mišljenja smo da će nas biti sve više u godinama koje dolaze, kao i da će voćnjaci postajati sve veći. Udruženi ćemo dolaziti do jeftinijeg sadnog materijala, lakše ćemo obezbijediti podršku kako lokalne zajednice tako i međunarodnih organizacija koje stimulišu razvoj poljoprivrede i voćarstva, lakše ćemo prodavati proizvode i činićemo to po povoljnijim cijenama nego pojedinačno. Namjera nam je da ovako udruženi konkurišemo i na pojedine projekte iz oblasti voćarstva, a posebno smo zainteresovani za skladišne i prerađivačke kapacitete, koji bi bili dalji zamajac za formiranje novih voćnjaka“ – rekao je za opstinarogatica.com novoizabrani predsjednik Udruženja voćara Slobodan Obrenović.

Načelnik Odjeljenja za privredu opštine Rogatica Darko Novaković čestitao je voćarima na osnivanju udruženja i zaželio im uspješan rad. Predstavio im je i anketu preduzeća „Eko-plod“ iz opštine Pale-Prača koje je i zvanično izrazilo namjeru da vrši otkup voća i povrća sa područja opštine Rogatica i koje nudi dugoročan ugovor.

Marko Govedarica iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac podržao je udruživanje voćara i rekao da je ovaj vid poljoprivredne proizvodnje bio neopravdano zanemaren, s obzirom na prirodne uslove rogatičkog kraja. „Ovo je 15. udruženje čijem osnivanju prisustvujemo na regiji, i raduje nas osnivanje svakog od njih. Voćarski proizvodi, pod uslovom da su ekstra klasa, nemaju nikakav problem da nađu tržište. Po pitanju edukacije iz oblasti voćarstva ili bilo koje druge pomoći ustanova iz koje dolazim i ja stojimo vam na raspolaganju“ rekao je Govedarica.

Inače, Inicijativni odbor za pokretanje udruženja voćara sastao se još u januaru mjesecu i donio je zaključak da se krene sa osnivanjem asocijacije voćara u Rogatici, a današnja osnivačka Skupština je proizvod te inicijative.

Prema procjenama nadležnih službi na području opštine Rogatica trenutno ima zasađenih 1.600 stabala trešnje, 100 višnje, 14.300 jabuke, 14.800 kruške, 75.300 šljive, 1.450 oraha, i 50 stabala lješnjaka. Uz primjetan trend podizanja novih zasada.