Sutra promocija četvrtog broja “Istorijskih svesaka”

12.04.2014.

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti promovisan četvrti broj “Istorijskih svesaka”, u izdanju Istorijskog odjeljenja Andrićevog instituta.

Tema četvrtog broja, koji se kao i prethodna tri bavi Prvim svjetskim ratom, je bolnica u Valjevu u kojoj su se u periodu 1914-1915. godina liječili i srpski, ali i ostavljeni austrougarski vojnici.

“Valjevska bolnica je, liječiće i austrougarske vojnike, pokazala da je Srbija bila i simbol žrtve i simbol humanosti”, rečeno je Srni u Andrićevom institutu.

Novi, četvrti broj “Istorijskih svesaka” biće predstavljen sutra u 12.00 časova u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Međunarodni odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata formiran je 1. decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja ove značajne godišnjice.

U okviru ovog programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala.

Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor upoznaje javnost sa istorijskim sadržajima o Prvom svjetskom ratu i posredstvom “Istorijskih svesaka”.

Odbor je 5. januara predstavio prvi broj “Istorijskih svesaka” – prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

Početkom februara promovisan je drugi broj koji sadrži istorijski značajan dokument o tome kako je advokat Rudolf Cistler utvrdio ozbiljne manjkavosti i upitnost načela legimiteta sudske presude “mladobosancima”.

Treći broj “Istorijskih svesaka”, koji je predstavljen 15. marta, između ostalog, sadrži pregled srpske štampe o pogromima Srba 1914. godine, nakon Sarajevskog atentata.