U Novom Goraždu svečano obilježeno 20 godina oslobođenja

23.04.2014.

20 godina oslobođenja Novog Goražda

SJEĆANjE NA RATNI PUT „GORAŽDANSKE BRIGADE“ VRS

NOVO GORAŽDE – Nizom svečanosti 21. aprila je u Novom Goraždu obilježen Dan oslobođenja ove opštine. U hramu “Svetog Đorđa” u Donjoj Sopotnici održan je pomen parastos, a zatim su predstavnici boračke organizacije, lokalne vlasti i susjednih opština, kao i brojne delegacije položile cvijeće na Centralni spomenik poginulim borcima VRS.

Nakon unošenja ratne zastave, koju su na jarbol podigli Verko Marković, Miro Begović i Radivoje Pljevaljčić, i postrojavanja pripadnika “Goraždanske brigade”, kroz koju je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo oko 1000 boraca, od kojih je 259 poginulo, a oko 400 ranjeno, ratujući na gotovo svim ratištima od Igmana do Drvara, o njenom ratnom putu je govorio penzionisani oficir Radoš Pešić.

20 godina oslobođenja Novog Goražda

O osnivanju i organizaciji ove najmlađe opštine u Republici Srpskoj, počev od 17. aprila 1994. godine, govorio je Slavko Topalović, a o razvojnim planovima opštine govorio je aktuelni načelnik Dalibor Nešković.

Svečanosti u Novom Goraždu, pored demobilisanih boraca „Goraždanske brigade“ prisustvovali su članovi prodica poginulih boraca, te delegacije BORS-a, opština Stare Hercegovine, kao i delegacije Kraljeva, Užica i Gacka.

Na kraju svečanosti priređen je bogat kulturno-umjetnički program.