Uskoro izgradnja prvog objekta u etno–selu na Ravnoj Romaniji

25.04.2014.

Sastanak etno-selo

SOKOLAC – Projektanti opštine Sokolac sastali su se u Andrićevom institutu u Andrićgradu sa idejnim tvorcem projekta etno–selo na Ravnoj Romaniji Emirom Kusturicom i njegovim saradnicima. Tom prilikom prezentovana je ideja urabnističko–arhitektonskog rješenja etno–sela i prvog objekta koji će se graditi na pomenutoj lokaciji. Riječ je o objektu smještajnog karaktera, na površini 40×20 m².

– Danas smo razradili idejno rješenje centralnog objekta u etno–selu. Na prijedlog gospodina Kusturice vršiće se neke izmjene u projektu, konkretno na krovu objekta. Nakon izmjene projektne dokumentacije, krenućemo sa radovima na izgradnji, a to možemo očekivati u narednih nekoliko dana, rekao je Radomir Stojić glavni inžinjer za izgradnju etno–sela na Ravnoj Romaniji.

Maketa za etno selo

Idejni tvorac etno-sela na Ravnoj Romaniji Emir Kusturica, rekao je da je glavni cilj ovog projekta očuvanje tradicije, kulture i običaja ovog prostora.

– Ovim projektom želimo da oživimo puteve i staze ovih prostora i iz zaborava otrgnemo planinsku i dinarsku kuću, odnosno da oživimo put od Višegrada ka zapadu i napravimo jedan kompleks koji bi moga da bude na usluzi ne samo turistima nego i lokalnom stanovništvu. Ono što je krajnji cilj ovog projekta su golf tereni, koji može da ponudi najekskluzivniji turizam.

Kao podloga za buduću izgradnju etno-sela na Ravnoj Romaniji do sada su urađeni zemljani radovi, nasipanje, izgradnja internih saobraćajnica i idejni projekat javne rasvjete i napajanja električnom energijom etno–sela.