Veliki broj vjernika na večernjem bogosluženju

19.04.2014.

Veliki petak u hramu u Foči

FOČA – U hramu Svetog Nikole i u hramu Svetog Save u Foči veliki broj pravoslavnih vjernika poklonio se plaštanici sa stradalim Hristom.

Protojerej-stavrofor Danilo Crnogorac, koji je predvodio večernju službu u hramu Svetog Nikole, istakao je da vjernici istinski osjećaju Boga, što pokazuje redovnim prisustvom bogosluženjima.

On je napomenuo je da se, zahvaljujući izgradnji hrama Svetog Save, večernje sa iznošenjem plaštanice prvi put u Foči služilo u dva hrama.

“Zaista se osjeti duhovnost i narod polako, ali sigurno prihvata istine vjere. Nema više neprimjerene žurbe i pometnje u crkvi prilikom cjelivanja plaštanice, što se ranije znalo dešavati. Narod je naučio da mirno i dostojanstveno prilazi plaštanici, kako i doliči Velikom petku”, rekao je Crnogorac.

Olivera Gerenčić iz Foče rekla je da je ovaj čin veličanstven, jer produhovljava, čisti i osvježava dušu. “Postimo, Bogu se molimo i od grijeha se spašavamo”, rekla je ona.

Plaštanica je postavljena na posebno pripremljeno mjesto u crkvi koje simbolizuje Hristov grob. U pravoslavnim crkvama, na Veliku subotu će se služiti opijelo Isusu Hristu.