Vlajki: Andrićgrad – dio svjetske kulturne baštine

SRNA - 02. априла 2014. 058.ba

Emil Vlajki

ANDRIĆGRAD – Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki ocijenio je da je Andrićgrad režisera Emira Kusturice sada dio srpske istorije, nerazdvojivi dio ćuprije Mehmed–paše Sokolovića i Andrićevog književnog opusa i da sada spada u svjetsku kulturnu baštinu.

Vlajki je, komentarišući dokumentarni film „Na Drini Kusturica“, naveo da su, nakon što im je propala „narandžasta revolucija“, „kokoške iz svojih kokošinjaca, izvukli i `krunski dokaz` o navodnom pljačkaškom karakteru aktuelne vlasti – izgradnju Andrićgrada“.

„Ovaj video pamflet vrvi izrazima i dokazima među kojima su afere, pljačka, lopovi i slično. Mi nismo ni sudski organi, ni policija da bismo se o tome izjašnjavali“, navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Srpske.

Vlajki smatra da je možda bilo i stvari koje su se mogle drugačije uraditi, navodeći smještanje zgrade lokalne elektroprivrede, jer u svakom monumentalnom djelu koje se kreira nužno mora biti „lutanja i promašaja“.

„A što se tiče odnosa Kusturice i njegovih kritičara – kokoški, Lenjin je to izrazio svojom čuvenom metaforom: Orao se može spustiti na visinu kokoške, ali se kokoška ne može nikada vinuti do visine orla“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,