Vodostaji povećani, ali ne prijeti izlivanje

SRNA - Aleksandra Janković - 24. aprila 2014. 058.ba

Foča - nabujala rijeka

FOČA – Vodostaji rijeka na području opštine Foča su povećani, ali su ispod nivoa redovne odbrane od poplava i trenutno su u blagom opadanju, rečeno je Srni u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Šef Opštinskog štaba Civilne zaštite Foča Čedo Zelović kaže da je povećanje vodostaja oko 25 do 30 odsto u odnosu na redovnu kotu i da se, na osnovu vremenske prognoze, narednih nekoliko dana mogu očekivati padavine i dalji rast vodostaja.

„Ne očekujemo velike poplavne talase, niti poplave. Ipak, upozoravamo stanovništvo u priobalju rijeka da prate situaciju i da budu spremni na eventualnu evakuaciju, ali se nadamo da do toga neće doći“, istakao je Zelović.

S obzirom na iskustvo iz decembra 2010. godine, kada su rijeke Drina i Ćehotina poplavile gotovo pola grada, izazvavši višemilionsku štetu, u Opštinskom štabu Civilne zaštite pojačano prate situaciju uzvodno i nizvodno od Foče.

U stalnom su kontaktu sa nadležnima u hidroelektranama „Višegrad“ na rijeci Drini i „Mratinje“ na rijeci Pivi od čijeg režima rada u velikoj mjeri zavisi vodostaj Drine u Foči.

Nivo Pivskog jezera jutros je bio 14 metara ispod samog vrha brane, tako da postoje velike rezerve za prihvat novih količina vode. U Hidroelektrani Višegrad do vrha brane je 96 centimetara, a dotok u jezero trenutno je 662 metara kubnih vode u sekundi.

„Kroz branu, kada su u pogonu sve tri turbine, prolazi 762 metara kubnih u sekundi, tako da je situacija pod kontrolom“, objašnjava Zelović. Iz Civilne zaštite pozvali su građane da se u slučaju većeg rasta vodostaja jave na dežurni telefon 123.

Kroz područje opštine Foča protiču rijeke Drina, Ćehotina, Sutjeska, Bistrica, Kolina i još 12 manjih tokova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,