Zaboravljena srpska heroina – talentovana vezilja

Mira Andrić - 10. aprila 2014. 058.ba

Ranka Kuzman

VIŠEGRAD – Narod koji ne čuva i ne poštuje svoju tradiciju ima šansu da bude osuđen na gubitak svog identiteta. Zlatne ruke Ranke Kuzman iz Višegrada čuvaju uspomenu na davno zaboravljenu djevojačku spremu, vezene svatovske peškire, maramice, nadstoljnjake, jastučnice…

Prije pet godina otkrila je talenat, kada je odlučila da izveze maramicu za svoju drugaricu. „Krenula sam onako, spontano, stvarajući motive iz svoje mašte. Danas mogu da se pohvalim da moji ručni radovi krase ikone u mnogim pravoslavnim domovima i crkvama u dijaspori. Moji vezeni peškiri se nalaze i u nekim starim manastirima u Srbiji“, priča nam Ranka.

Motive za puni vez na svili, keperu, šifonu ova mlada žena pronalazi najviše u prirodi. Tako u ovom neobičnom maštovitom poslu, na platnu kao da ožive ptice u letu, povija se klasje na vjetru, niču pupoljci ruža, nebom plove oblačići, anđelčići lebde sa trubama, tu su i krstovi, carske krune, djevojke u raskošnim haljinama i još mnogo toga, sve po nečijoj želji ili pak iz mašte ove talentovane žene. „Dok vezem moje misli pronalaze smirenje, posebno kada vezem peškire za crkvu. To nije lako objasniti ali kada radite nešto što je vrijedno pažnje dobijete energiju da nastavite dalje“, ističe prava umjetnica starisnkog veza.

Kaže da posebno zadovoljstvo predstavlja kada joj dođu mladi koji žele da se vjenačju u crkvi, naročito oni iz dijaspore, i naruče svatosvske maramice, peškire za kumove, za djeveruše i to baš onako kako su to radile naše bake, punim vezom sa više boja. „Bude mi drago kada vidim da mladi cijene i vrednuju ovo što radim. To znači da poštuju svoju tradiciju“, objašnjava nam Ranka.

Vezovi Ranke Kuzman

BILA JE NA PRVOJ BORBENOJ LINIJI

Ranka Kuzman nije poznata samo po čuvanju tradicije i starinskom vezu. Ona je jedina žena u Višegradu koja je iz rata izašla kao borac Prve kategorije. Rame uz rame sa muškarcima, četiri godine je sa mlađim bratom provela na prvoj borbenoj liniji na vogošćanskom ratištu i borila se u sastavu Treće sarajevske pješadijske brigade. Imala je tek 25 godina a na ramenima je nosila redenike i preživljavala sve strahote prve borbene linije i bila teško ranjena.

Da li je moguće, da je ova nadasve skromna žena, sve ove godine bila neprimjećena od svojih saboraca u Boračkoj organizaciji? Nisu je udostojili niti ijednog odlikovanja za hrabrost, zaboravili su je i kada se odlučivalo o zapošljavanju boračkih kategorija.

Jedino što je ova žena-borac Prve kategorije dobila je privremeni smještaj na Bikavcu, gdje u jednoj prostoriji živi sa gotovo nepokretnom majkom. Iz saosjećanja prema roditelju, Ranka je ustupila krevet bolesnoj majci dok ona spava na podu. Koliko je potrebno još vremena pa da se neko, ko o tome odlučuje pobrine za egzistenciju srpske heroine iz posljednjeg otadžbinskog rata – Ranke Kuzman?

Tek nedavno izabrana je za predsjednika mjesnog odbora Višegrad 1 opštinske BO. Kandidovana je na prijedlog svog ratnog druga koji je dobro poznavao njenu hrabrost i borbenost na sarajevskom ratištu.

Ranka Kuzman, iz rata je izašla sa gelerima u tijelu, boreći se na vogošćanskom ratištu rame uz rame sa borcima VRS.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: