Crveni krst u Rogatici – sakupljeno 7,2 litara krvi

13.05.2014.

Darivanje krvi u Rogatici

ROGATICA – U okviru „Nedelje Crvenog krsta“ koja se završava sa 15. majem, danas, 13. maja, Opštinski odbor ove organizacije upriličio je prvu ovogodišnju, inače tradicionalnu, akciju dobrovoljnog darivanja krvi za nepoznatog u kojoj je sakupljeno ukupno 7,2 litara.

Akciji se odazvalo 39 građana, od kojih je tečnost koja život znači darivalo 18 davalaca – muškarci po 450, a žene 350 grama. Ostali, po preporuci doktorice Senke Milić iz Transfuziološke službe Kliničkog centra u Foči, zbog zdravstvene preventive, nisu mogli dati krv.

Među davaocima i ovoga puta našlo se dosta „starih“ davalaca. Radenku Babiću ovo je bilo 76-to darivanje, Jovi Radonjiću 51 (u Republici Srpskoj), Dragoslavu Spajiću 45, Zdravku Šubari i Mirku Janjiću 37, Milanku Mijatoviću 32, Branu Sredojeviću 31 i tako redom do Nikoline Pušonja, Jelene Jagodić, Branka Gaševića i Đorđa Vukašinovića, koji su dali krv prvi put.

Da po prvi put dadnu krv javilo se i 19 maturanata iz ovdašnjeg Srednjoškolskog centra „27. januar“. Krv je dalo svega 4, a ostalim je, iz zdravstvenih razloga, preporučeno da dođu drugi put.

Zanimljivo je da je veteran među davaocima krvi u Rogatici Mikan Janković (55) sa 116 davanja pokušao da daruje krv iako je posljednje njegovo darivanje bilo krajem marta ove godine. Po preporuci ljekara ovoga puta krv nije dao, ali je obećao da će dolaziti sve dotle dok svoje darivanje ne zaokruži na 120.

I Minja Mihajlović sa 13 darivanja nije „prošla“ na ljekarskom, ali se nada da naredne akcije neće biti tako i da će ona nastaviti sa ovom visoko humanitarnom aktivnošću.

Inače, doktorica Milić sve najbolje rekla je za organizaciju ove i svih ranijih akcvija darivanja krvi u Rogatici.

– Kad bi, naglašava ona, i ostale opštine koje gravitiraju Kliničkom centru u Foči slijedile primjer Rogatice, naša Služba i Klinički centar ne bi imali problema sa zalihama krvi za kojom se posebno osjeća potreba ljetnih mjeseci kad je radi godišnjih odmora povećan broj onih kojim je krv neophodna.