Dani Ćirila i Metodija u Andrićgradu

24.05.2014.

Ćirilo i Metodije u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Već nekoliko godina Udruženje književnika Srbije u sardanji sa mnogim slovenskim zemljama organizuje manifestaciju „Dani Ćirila i Metodija“.

Prvi put manifestacija je prešla preko Drine i na dan ovih svetitelja održana u Andrićgradu u Višegradu i to zahvaljujući prestavništvu RS u Beogradu, kazao je književnik Miodrag Jakšić.

„Ćirilo i Metodije su jedni od najznačajnihih svetitelja koji spajaju sve Slovene. Kroz naše pesme i druženje mi promoviešmo njihovo delo i tragove njihovog delovanja. Tako da ova sveslovenska manifestacija ima svoj život i postajemo sve više svjesni koliko smo potrebni jedni drugima“ – rekao je Jakšić.

Ivan Čarota iz Bjelorusije je govorio da je Gospod Slovene nagradio velikim bogatsvom i utvrdio ih kao narod Božiji. Za sebe je rekao da je srećan što mu je Bog za braću dao Srbe i da se ponosi time.

Ćirilo i Metodije u Andrićgradu

​„Mi sada prebivamo u nekom stremljenju da uđemo u evropski dom, ali mi nikada iz njega nismo ni izlazili. Evropa ne može da bude potpuna bez nas Slovena“, istakao je književnik iz Bjelorusije, koji se već 43 godine bavi i srbistikom.

​On kaže da naslijeđe koje slovenski narodi imaju od svetitelja Ćirila i Metodija predstavlja jezgo koje ih ujedinjuje. „Jako nam je potrebno slavenoljublje, rodoljublje i bratoljublje, jer to su željeli i naši Ćirilo i Metodije u njihovoj misiju prosvjećivanja naroda.”

Na akademiji zahvalnosti svetim Ćirilu i Metodiju u velikoj sali bioskopa u Andrićgradu, Čarota je starješini hrama Cara Lazara jereju Sredoju Andriću poklonio ikonu Sv. Ćirila i Metodija sa posvetom.

Svoje stihove govorili su Nataša Švikart-Žumer iz Slovenije, zatim Miodrag Jakšić iz Beograda, Nikolaj Šopov iz Bugarske, pjesnikinja Irena Miletić i Duško M. Petrović iz Republike Srpske a Petja Šopov iz Bugarske je otpjevala himnu Ćirilu i Metodiju. Baladu uz gitaru pjevao je Bane Ostojić, frontmen pop-rok grupe „Zarđali ekser“.