Đurđevdanski mraz „obrao“ voće

13.05.2014.

Mraz obrao voće u Rogatici

ROGATICA – Jutro na Đurđevdan ove godine u većem dijelu područja opštine Rogatica osvanulo je sa mrazom koji je, kako ovdje narod kaže, bio „kao jaje“.

Ova prirodna nepogoda donijela je dosta problema poljoprivrednicima. Njene posljedice vidjele su se tek nakon nekoliko dana. Najviše su stradale rane sorte šljiva, trešanja i drugih voćkarica koje su bile u fazi cvjetanja.

Mraz na Borikama

– Nisu, pričaju poljoprivrednici, pošteđeni ni ratari. Sve lisnate biljke koje su bile iznikle stradale su. Posebno je mraz oštetio krompir. Pošto ova povrtlarska kultura, za razliku od pasulja, paradajza ili krastavaca, ima moć regeneracije, poljoprivredni stručnjaci tvrde da će se ona „izvući“ iako će se to sigurno odraziti na krajnji ukupan rod.

Đurđevdanski mraz nije mimoišao ni imaoce plastenika. Mile Bojat iz Plješevice kod Rogatice reče da je, da bi od mraza zaštitio rasad povrća u svom plasteniku, morao ga je dodatno utopljavati. Milov primjer slijedilo je i dosta drugih imalaca plastenika diljem opštine i čime su umnogome izbjegnute veće štete.