Fočanski rafteri priskaču u pomoć Janji

16.05.2014.

Rafteri iz Foče u pomoć Janji

FOČA – Šest ekipa raftera, sa ukupno 30 članova, krenulo je noćas iz Foče za Bijeljinu, tačnije prema poplavljenom području bijeljinskog naselja Janja, da pomognu tamošnjem stanovništvu.

Jedan od raftera Milan Rudinac kaže da su timovi sastavljeni od predstavnika svih fočanskih kampova.

“Idemo sa šest džipova u kojima je isto toliko gumenih čamaca, a ponijeli smo i agregate, užad i drugu opremu. Svi rafteri su se odazvali pozivu iz opštine i dali su onoliko ljudstva koliko su bili u prilici”, rekao je Rudinac i dodao da je u Foči ostala rezerva u slučaju da dođe do poplava.

Njegov kolega Karlo Šimović ističe da se nijednog trenutka nisu dvoumili.

“Imali smo slično iskustvo u našem gradu prije četiri godine. Nadamo se da ćemo biti od pomoći stanovnicima Janje”, rekao je Šimović.

U opštini Foča nema većih poplava, pa je stanje pod kontrolom, ali je Štab za vanredne situacije odlučio da uputi pomoć u ljudstvu i opremi najugroženijim opštinama u Srpskoj.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović podsjetila je da je, prije raftera, iz Foče za Doboj otišlo 16 članova Spasilačkog kluba “Wolf”.

“Naša opština ima veliki potencijal kada je riječ o spasilačkim ekipama i rafting klubovima i obaveza nam je da pomognemo drugim opštinama koje su u težoj situaciji”, dodala je Srndovićeva.

U Civilnoj zaštiti kažu da je opština spasilačkim ekipama obezbijedila gorivo i hranu. “Svaki problem u bilo kom dijelu Srpske nas boli i želja nam je da pomognemo ugroženom stanovništvu koliko je u našoj moći”, rekao je šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite Čedo Zelović.

Rafteri su za Bijeljinu krenuli malo prije ponoći, a zbog neprohodnih puteva kroz BiH, do Bijeljine će putovati kroz Srbiju.