Fočanski spasioci danas i sutra stižu kući

19.05.2014.

Rafteri u Bijeljini

FOČA – Ekipa od 40 raftera iz Foče koja se od četvrtka nalazi na poplavljenom području grada Bijeljine i koja je neprestano radila na evakuaciji stanovništva iz bijeljinskih sela koja su bila ugrožena vodom trebala bi danas stići u Foči. Njihov dolazak očekuje se oko 15 časova. Rafteri su juče evakuisanjem najugroženijeg sela u Bijeljini, Velinog Sela, završili misiju spasavanja stanovnika Semberije. Kako su ispričali u telefonskom razgovoru za Radio Foču, većina stanovništva koje je bilo ugroženo evakuisano je iz svojih kuća, s tim da nije bilo vremena i mogućnosti da se evakuiše sva stoka.

Ekipa raftera koja je bila raspoređena u potopljenom Obrenovcu, na molbu Žandaremije MUP-a Srbije i danas je ostala u tom gradu. U Obrenovcu se voda povlači, a po njihovim riječima većina stanovništva iz ovog grada je evakuisana. U Obrenovcu je ostao i dio stanovništva koji nije htio napustiti svoje domove. Rafteri iz Foče trenutno sa džipovima dostavljaju hranu, vodu i higjenske preparate za dio stanovništva koji nije evakuisan iz grada. Dolazak raftera iz Obrenovca očekuje se sutra, a oni su svi dobro i zdravstveno stanje im nije ugroženo.

Članovi Spasilačkog kluba Wolf, prvobitno su bili raspoređeni u Doboju. Od juče oni se nalaze u Brčkom. Kako nam je rekao predsjednik Kluba Nenad Ikonić, juče je stanje u Brčkom bilo teško a dodatnu konfuziju među stanovništvom stvaraju neprovjerene informacije.

– „Za nas nema odmora, non-stop smo na čamcima i radimo evakuaciju stanovništva“, izjavio je Nenad Ikonić. Jedan dio tima Volfa danas će stići u Foču, dok će drugi dio spasilaca noćas krenuti iz Brčkog.