Gusjenica obrstila hrastovu šumu

26.05.2014.

Šumu obrstila gusjenica

FOČA – Na području više fočanskih sela hrastove šume ostale su bez lista, a u Šumskom gazdinstvu /ŠG/ “Maglić” iz Foče kažu da je šumu napala gusjenica i da je, najvjerovatnije, riječ o “žutotrbi”, čije suzbijanje je jako komplikovano.

Tehnolog za zaštitu šuma u ŠG “Maglić” Vlado Radović rekao je da se očekuje stručna pomoć Šumarskog fakulteta iz Banjaluke.

“Nakon faze gusjenice leptir živi oko sedam dana i polaže jaja na granama na visini i do 15 metara, što je teško uočiti. Ide se na mehaničke mjere uništavanja pored avioprskanja, koje je jako skupo i ekološki štetno”, rekao je Radović i dodao da očekuju instrukcije iz Direkcije preduzeća i resornog ministarstva.

Gusjenice imaju žarne ćelije na dlačicama koje u dodiru sa ljudskom kožom ostavljaju plikove, pa iz Šumskog gazdinstva upozoravaju stanovništvo da se zaštiti pri boravku u hrastovoj šumi.

“Gusjenice padaju sa grana, vjetar ih stresa, pa je preporučljivo da se oni koji borave u šumi zaštite, da ne bi došlo do mučnine, koja se može javiti”, upozorio je Radović.

Gusjenica

I Opštinska poljoprivredna služba izlazila je na teren, nakon čega je predložila resornom ministarstvu i “Šumama Srpske” uništavanje gusjenice aviotretiranjem biološkim preparatima, umjesto hemijskih, koji su štetni za biljni i životinjski svijet.

Mještani Jošanice ističu da se gusjenica brzo širi i da nakon hrasta napada i voćnjake, pa čak i da ulazi u kuće.

Radan Kulić iz jošaničkog sela Brajkovići kaže da nikada nešto slično nije vidio.

“Prešle su na voće, koje su obrstile i idu dalje na bukovu i grabovu šumu, a napadaju i na kuću”, rekao je Kulić.

Njegov brat Radmilo Kulić ističe da jedva uspijevaju da odbrane kuću od ove štetočine.

“Ne ujeda, ali žari, a to je strašno. Napada na vrata od kuće. Ja i žena čitav dan metemo i kupimo ih lopatama. Vrata i fasada se crne od njih”, žali se Kulić.

Mještani apeluju da nadležni hitno reaguju kako šteta ne bi bila još veća. Osim u Jošanici, ova pojava zabilježena je i na području Prevraća, Kamena, Miljevine i Slatine, kao i u dijelu opštine Čajniče.

SRNA - Aleksandra Janković