Izložba učeničkog preduzetništva

13.05.2014.

Izložba učenika u Foči

FOČA – U Gradskom muzeju u Foči večeras je otvorena izložba preduzetništva učenika Srednjoškolskog centra iz ovog grada.

Energetsko kamenje koje štiti od negativne energije i zračenja elektronskih uređaja, drvene kutije za nakit, police, stolovi i stalci za vino, samo su neki od izloženih predmeta, koje su osmislili fočanski srednjoškolci.

Za sedam godina koliko postoji, kroz preduzetničku sekciju prošlo je više od 200 učenika.

Izložba učenika u Foči

Osnovni cilj je da se kod mladih podstakne kreativnost i preduzetnički duh, kojim se, kako ističu profesori Srednjoškolskog centra, Fočaci ne mogu baš pohvaliti, te da učenici ovladaju osnovnim zakonitostima tržišta.

“Mislimo da Foča spada u one krajeve BiH u kojima preduzetništvo nije dovoljno razvijeno i na ovaj način pokušavamo da promijenimo tu sliku. Učenici prolaze cijeli poslovni ciklus preduzeća, od ideje, preko razrade biznis plana i istraživanja tržišta, do pravljenja proizvoda, učestvovanja na sajmovima i na kraju do zatvaranja preduzeća”, rekla je profesor Branka Grujičić.

Njena koleginica Vesna Bodiroga ističe da su učenici naučili da prolaz na tržištu imaju jednostavnost, praktičnost i funkcionalnost.

“To se pokazalo i na sajmovima u Sarajevu, na kojima smo prodali najviše praktičnih proizvoda, poput rasklopive police, kućica za ptice, lustera od papira i kanapa i mnogih drugih za koje smo osvojili dosta nagrada”, rekla je Bodiroga.

Izložba učenika u Foči

Učenik trećeg razreda Srednje šumarske škole Sergej Šubara sa svojim drugarima osmislio je stalak za vino. “Sigurno je da će neki od nas nakon završene srednje škole iskoristiti ovo znanje za pokretanje poslovnih ideja”, rekao je Šubara.

Izložba učeničkog preduzetništva sastavni je dio Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta.