Knjige za poplavljene biblioteke

23.05.2014.

Bibliotekari u Višegradu

VIŠEGRAD – Društvo bibliotekara Republike Srpske pokrenulo je široku akciju prikupljanja knjiga za biblioteke u poplavljenim gradovima Republike Srpske, čiji je knjižni fond znatno oštećen ili uništen, izjavila je predsjednica ovog Društva, bibliotekar iz Višegrada, Stojka Mijatović.

– Svjedoci smo šteta ogromnih razmjera u privredi, poljoprivredi, na stambenim i objektima infrastrukture, ali i u institucijama i ustanovama kulture. U pojedinim bibliotekama, kao što je slučaj sa Dobojom, knjižni fond je toliko oštećen da će trebati dugo vremena da se nadoknadi, pojasnila je Mijatovićeva. dodavši da su ovlastili narodne biblioteše u svim gradovima Srpske da koordiniraju ovu akciju u svojim opštinama.

Ona je precizirala da je Društvo bibliotekara Republike Srpske uputilo poziv svim narodnim i drugim bibliotekama, pojedincima i izdavačkim kućama u Republici Srpskoj i šire da daruju knjige za sanaciju knjižnog fonda uništenog u majskim poplavama.

– Na tradicionalnom susretu bibliotekara Srpske u Višegradu, 6. juna, na ovogodišnjoj 35. po redu kulturnoj manifestaciji „Višegradska staza“, imaćemo prve rezultate ove kulturno-humanitarne akcije, kada ćemo još jednom pozvati širu kulturnu javnost da podrži ovu našu akciju.

Stojka Mijatović je izjavila da Društvo, prema kriterijima o stepenu oštećenja knjižnog fonda, planira distribuciju prikljupljenih knjiga najugroženijim bibliotekama Republike Srpske u septembru ove godine.