Koncert KUD-ova iz Srbije, Crne Gore i Srpske

10.05.2014.

Folklor u Foči

FOČA – U okviru “Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta”, u Gradskom pozorištu u Foči večeras je održan koncert folklora, na kome su, osim domaćina, nastupila i kulturno-umjetnička društva “Šumadija” iz Gornjeg Milanovca i “Željezničar” iz Podgorice.

Prije koncerta učesnici su prodefilovali gradskim ulicama, zastajući ispred zgrade opštine, Suda, Centra za kulturu i na Gradskom trgu gdje su odigrali više igara.

Građanima je posebno zanimljivo bilo vidjeti momke i djevojke u narodnim nošnjama kako ruku pod ruku na trgu igraju moravac i užičko kolo.

Haris Perva iz podgoričkog “Željezničara” kaže da je veliko kolo na trgu bila Jugoslavija u malom.

“Učimo sve i nije nam problem da odigramo kola moravac i užičko, koja su prosto nezaobilazna na crnogorskim svadbama”, rekao je Perva.

Za razliku od Podgoričana, koji su prvi put u Foči, KUD “Šumadija” se u ovom gradu odavno odomaćilo.

Umjetnički rukovodilac narodnog orkestra u ovom društvu Aleksandar Smrekić istakao je da muzika i igra nemaju granice.

“Za nas te granice nikada nisu ni postojale. Publika je mogla vidjeti širok dijapazon igara i sigurno nije zažalila što je došla na ovaj veličanstveni koncert”, rekao je Smrekić.

Nakon nedavnog koncerta dječijeg folklora, koji je organizovan zajedno sa Šapčanima, KUD “Foča” obogatilo je Majske dane i koncertom prvih ansambala.

“U defileu je učestvovalo 200 članova tri društva. Prvi put nam je došao i `Željezničar`, koji je izveo igre iz Crne Gore, a koncert je potvrdio koliko naša publika voli da vidi crnogorske koreografije”, izjavio je sekretar KUD-a “Foča” Aleksandar Stanić.