Koncert KUD-ova iz Srbije, Crne Gore i Srpske

SRNA - Aleksandra Janković - 10. маја 2014. 058.ba

Folklor u Foči

FOČA – U okviru „Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta“, u Gradskom pozorištu u Foči večeras je održan koncert folklora, na kome su, osim domaćina, nastupila i kulturno-umjetnička društva „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca i „Željezničar“ iz Podgorice.

Prije koncerta učesnici su prodefilovali gradskim ulicama, zastajući ispred zgrade opštine, Suda, Centra za kulturu i na Gradskom trgu gdje su odigrali više igara.

Građanima je posebno zanimljivo bilo vidjeti momke i djevojke u narodnim nošnjama kako ruku pod ruku na trgu igraju moravac i užičko kolo.

Haris Perva iz podgoričkog „Željezničara“ kaže da je veliko kolo na trgu bila Jugoslavija u malom.

„Učimo sve i nije nam problem da odigramo kola moravac i užičko, koja su prosto nezaobilazna na crnogorskim svadbama“, rekao je Perva.

Za razliku od Podgoričana, koji su prvi put u Foči, KUD „Šumadija“ se u ovom gradu odavno odomaćilo.

Umjetnički rukovodilac narodnog orkestra u ovom društvu Aleksandar Smrekić istakao je da muzika i igra nemaju granice.

„Za nas te granice nikada nisu ni postojale. Publika je mogla vidjeti širok dijapazon igara i sigurno nije zažalila što je došla na ovaj veličanstveni koncert“, rekao je Smrekić.

Nakon nedavnog koncerta dječijeg folklora, koji je organizovan zajedno sa Šapčanima, KUD „Foča“ obogatilo je Majske dane i koncertom prvih ansambala.

„U defileu je učestvovalo 200 članova tri društva. Prvi put nam je došao i `Željezničar`, koji je izveo igre iz Crne Gore, a koncert je potvrdio koliko naša publika voli da vidi crnogorske koreografije“, izjavio je sekretar KUD-a „Foča“ Aleksandar Stanić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,