Manastir, kao i mještani Vardišta, proslavili su svoju slavu i prislavu

30.05.2014.

Manastir u Vardištu

VIŠEGRAD – Ženski manastir u Vardištu u prisustvu oko 200 vjernika proslavili su svoju slavu.

Ovaj praznik praznuju svi stanovnici Donjeg i Gornjeg Vardišta kao svoju prislavu, i svi u svojim domovima okupljaju srodnike i familiju, pa je manastirska crkva bila posjećenija više nego obično.

Svetu Liturgiju služilo je pet sveštenika, a načalstvovao je protojerej-stavrofor Milosav Vidaković, nekadašnji paroh vardiški i dobrunski.

U besjedi okupljenima u hramu o. Jovan je istakao važnost okupljanja oko manastira koji je u osnivanju i izgradnji, te važnost prislavljavanja ovog praznika u domovima mjesta Vardišta. Poručivši danas da je najviše potrebno međusobno razumjevanje i ljubav da bismo prevazišli sve raskole, krize i stradanja, on je rekao: “Na današnji praznik u svojim srcima ponesite poruku ljubavi, jer Bog je ljubav, samo ljubavlju istinskom možemo prevazići sva iskušenja.”

Slavski obred ispred manastirske crkve obavio je o. Milosav, čestitajući domaćinu Nenadu Mijadževiću, sa željom da mu Bog nadoknadi za trud i ljubav koju je uložio, za svoj dar ovom prazniku.

Nenad Mijadžević – domaćin slave upriličio je, uz pomoć sestrinstva manastira, slavski ručak za prisutne.

Uprava manastira odlučila da ubuduće hramovnu slavu slavi sestrinstvo manastira, a narodu ovog kraja prepušta slavljenje Svetog Save.