Nagrade i priznanja povodom jubileja i krsne slave

13.05.2014.

Slava Soko Dobrun

VIŠEGRAD – Zaslužnim pojedincima koji su se istakli za 15 godina od obnove Srpskog sokolskog društva “Soko” iz Dobruna dodijeljena su priznanja i nagrade povodom krsne slave ovog društva Svetog Vasilija Ostroškog.

Srebrni orden “Sokola” sinoć su dobili jedni od obnovitelja u Višegradu Aleksandar Savić i Blagoje Andrić, kao i publicista, književnik i novinar Radisav Mašić iz Foče.

Predsjednik “Sokola” Slavko Heleta i iguman manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci arhimandrit Jovan Gardović uručili su priznanja najuspješnijim autorima kratkih vaskršnjih priča na ovogodišnjem konkursu.

Danijela Žuža - Soko nagrada

Prva nagrada pripala je pjesnikinji iz Višegrada Danijeli Žuža za priču “U duši mostovi u duši vaskrsenje”, drugo mjesto učenici Osnovne škole “Karađorđe” iz Vučića kod Rače Kragujevačke Teodori Vesić, a treće novinaru Srne Miru Pejiću iz Srebrenice.

“Soko” danas okuplja oko 200 članova, najvećim dijelom mladih, i svoje aktivnosti provodi kroz sedam sekcija u oblasti sporta, kulture i informisanja kao njegovanja narodne tradicije i duhovnosti, rekao je Helata.

On je naglasio da djelovanje sokolaša finansijski i tehnički podržavaju Mitropolija dabrobosanska, opština Višegrad i preduzeće “Hidroelektrana na Drini”.

Čin lomljenja slavskog kolača obavio je prota Milutin Andrić, uz sasluženje monaštva i sveštenstva višegradske eparhije.

SRNA