Narodna biblioteka u Rogatici – sjećanje na pjesnika Aleksu Šantića

27.05.2014.

Sjećanje na Šantića u Rogatici 2

ROGATICA – Aleksa Šantić bio je krv junačka i duša djevojačka. Diskretan, povučen, narodni čovjek koji je više volio sreću u malom krugu, nego slavu u velikom. A dočekao je obrnuto. Proživio je život sam, bez ličnog gnijezda, a doživio slavu rijetku među pjesnicima, rekla je Snežana Ninković, članica Dramsko-recitartorske družine Nerodne biblioteke u Rogatici na prigodnoj muzičko-scenskoj večeri posvećenoj 146-godišnjici od rođenja i sjećanja na ovog velikog srpskog pjesnika i rodoljuba.

Aleksa Šantić rođen je 27. maja davne 1868. u Mostaru. U legendu, među velikane srpskog pjesništva, otišao je sa svega 56 godina, 2. februara opet davne 1924. Otišao je Aleksa ali su ostale njegova Emina, Moja otadžbina, Moja mila Boko, Vodenica, Mi znamo sudbinu, Proljeće i brojne druge pjesme sa baštama, beharom, šedrvanima, djevojke sa đerdanima bujne i izazovne, ali skrivene ljepote, rečeno je još na ovoj manifestaciji koja je protekla u intimi koja je predstavljala davna kafanska vremena sa svijećama kao osvjetljenjem, starim dobrim fenjerima i obaveznom flašom crnog vina.

Sjećanje na Šantića u Rogatici 2

Kroz program, čitajući odlomke ili cijele pjesme velikog Šantić, porisutne ljubitelje njegovih stihova, proveli su još Sonja Radović, Dragan Ristović, Lidija Pavlović, Vedrana Ujić i Andrej Lakić, takođe članovi Dramsko-recitatorske družine pri rogatičkoj biblioteci.

Pjesme Alekse Šantića koje su pretočene u muziku pjevale su Jovana Olović i Ana Čolić uz instrumentalnu pratnju na gitari Vuka Rankovića.

Tekst i foto Sreten Mitrović