Neispravna voda iz dijela gradskog vodovoda

13.05.2014.

Voda

FOČA – Voda iz gradskog vodovoda sa kojeg se snabdijeva dio centra Foče i prigradsko naselje Rječica, mikrobiološki je neispravna za piće i prije upotrebe ju je potrebno prokuvati, saopšteno je iz opštinske zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Nalaz fočanskog Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo pokazao je da je u vodi povećan broj mikroorganizama, rečeno je u Inspekciji.

Istovremeno je utvrđeno da je voda iz bazena “Crni vrh”, sa kojeg se napaja gradsko naselje Obilićevo, takođe neispravna, ali zbog povećane koncentracije hlora. Analizom je utvrđeno da je nivo hlora preko 0,6 miligrama po litru, a dozvoljeno je do 0,5 miligrama.

“Dok se hlor ne istaloži do dozvoljene mjere, voda iz tog cjevovoda je neupotrebljiva za piće”, upozorila je zdravstveno-sanitarni inspektor opštine Foča Sanja Šolaja.

Direktor vodovodnog preduzeća “Izvor” Ruža Stojanović rekla je da su već preduzete potrebne mjere i da je nivo hlora u vodovodu u Obilićevu smanjen, a vrši se i dodatna dezinfekcija cjevovoda sa kojeg se snabdijeva dio centra Foče i prigradsko naselje Rječica.

Stojanovićeva je napomenula da vodu hlorišu dva puta dnevno.

Najveći dio grada vodom se snabdijeva sa cjevovoda “fi 350”, sa istog izvorišta Bjelave, sa kojeg vodi i cjevovod “fi 200”, gdje je utvrđena mikrobiološka neispravnost.

U “Izvoru” objašnjavaju da se na cjevovodu “fi 350” hlorisanje vrši na rezervoaru, koji se nalazi dva kilometra od grada, dok se na cjevovodu “fi 200” hlor ubacuje u rasteretnoj komori u blizini izvorišta.

“Dok voda dođe do grada hlor se prilično potroši. Ali, to se dešava samo povremeno”, rekla je Stojanovićeva.

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije je saopšteno da će pratiti stanje i da će građane blagovremeno obavještavati o ispravnosti vode iz gradskog vodovoda.

SRNA - Aleksandra Janković