Novi detalji o poplavama u Rogatici – opada nivo Rakitnice [FOTO]

14.05.2014.

Poplave u Rogatici 2014

ROGATICA – Iako kiša i dalje pada nesmanjenim tempom, jutros razgoropađena Rakitnica kroz Rogaticu polako se vraća u svoje korito. Nešto poslije 18 časova nivo rijeke je niži za skoro jedan metar, ali su posljedice vidljive na svakom koraku.

Od društvenih objekata, po svemu sudeći, najveća šteta pričinjena je gradskom kupalištu koje je još uvijek pod vodom. Pod vodom je i pomoćno i veći dio glavnog fudbalskog igrališta na Sportsko-rekreacionom centru.

Veliki dio oraničnih površina i više od 300 kvadrata pod plastenicima porodice Ješić i dalje je pod vodom. Voda prijeti i objektima industrije mesa „Vizion“ u Zaganovićima i preduzeća „Ikonić-komerc“. Radnici ovih kolektiva non-stop dežuraju i spremni su da intervenišu u slučaju potrebe. Spremne su i jedinice Civilne zaštite, a situaciju prati i Opštinski štab za vanredne prilike i ako zatreba dodatno će poduzimati odgovarajuće mjere.

Nekoliko novih fotografija koje donosimo snimljene su večeras i one govore o trenutnom stanju koga je u Rogatici prouzrokovala majska kiša, mala i mirna, ali ćudljiva Rakitnica.

Za kraj i malo vremeplova. Stariji Rogatičani se sjećaju da je Rogaticu sličan povodanj zadesio i davne 1964. Pošto tada Rakitnica kroz grad nije bila regulisana, bilo je i veće štete, pa je ta i neke druge poplave „natjerale“ odgovorne u opšrini da regulaciju rijeke stave u prvi plan i realizuju početkom osamdesetih prošlog vijeka.

[royalslider id=”106”]