Održane spasovdanske svečanosti

30.05.2014.

Spasovdanske svečanosti u Čajniču

ČAJNIČE – Povodom praznika Vaznesenja gospodnjeg Spasovdana 29. maja 2014. godine u Čajniču održale su se regionalne srpske svečanosti pod pokroviteljstvom Opštine Čajniče, u kojima su učestvovali predstavnici opština Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde i Čajniče u Domu kulture „Filip Višnjić“ s početkom u 18:00 časova.

Organizacioni odbor ove manifestacije čine: Narodna biblioteka „Branko Ćopić“ Čajniče, Dom kulture „Filip Višnjić“ Čajniče, Kud „Izvor“ Čajniče i Aktiv žena Čajniča.

Manifestaciji je prisustvovao načelnik opštine Goran Karadžić koji je otvorio spasovdanske svečanosti i poželio dobrodošlicu svim gostima.

Spasovdanske svečanosti u Čajniču

U okviru ove manifestacije održano je takmičenje za najbolje napravljene pite a takođe je održana i priredba pod nazivom „Spasovdanski običaji“.

Za takmičenje u pravljenju pita ukupno je bila prijavljena 41 pita. Izbor za najbolju pitu pratila je komisija od 6 članova koju su činili: Mirko Šarac, Joka Obrenović, Borislava Gigović, Novo Lučić, Radinka Vuković i Dragica Tanović.

Nakon završenog degustiranja proglašeni su pobjednici za svaku od tri takmičarske kategorije.

Takmičenje-pite u Čajniču

Za starinske pite prvo mjesto uzela je Mirjana Kuvelja, drugo mjesto Kućna Radinost SSD „Soko“ Višegrad, treće mjesto Dragomirka Vasić.

Za savremene pite prvo mjesto zauzela je Vasilija Ćeha, drugo mjesto pripalo je Branki Matović iz Foče, dok je treće mjesto pripalo Mileni Perendiji.

Za slatke pite pobjedu su odnjele: prvo mjesto Marijana Mašić, drugo mjesto Svjetlana Veljović i treće mjesto Mirjana Mitrović iz Rudog.

Pobjednici su nagrađeni diplomama i novčanim nagradama koje im je uručio načelnik opštine Goran Karadžić dok su ostalim učesnicima dodjeljene zahvalnice.

U okviru priredbe takođe je bila uključena i humanitarna akcija prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo, a takođe je bio postavljen broj za pomoć, kako bi posjetioci svojim pozivom mogli da doniraju 1 KM i na taj način pomognu poplavljenom stanovništvu.