Održano sedmo takmičenje u recitovanju poezije [VIDEO]

07.05.2014.

Recitatori u Foči

FOČA – Prvo mjesto na 7. opštinskom takmičenju u recitovanju poezije “Slovo ljubve” u Foči osvojio je učenik Bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski” Boban Kovačević.

Kovačević je bio najbolji od devet učenika Gimnazije, Srednje medicinske škole i Bogoslovije, te je za interpretaciju pjesme “Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici” Ljubomira Simovića, ostavio najbolji utisak na šestočlani žiri, kojeg su činili profesori teologije, srpskog, ruskog i francuskog jezika.

Predsjednik žirija, profesor ruskog jezika Dragica Ninković rekla je da se ocjenjuje opšti utisak recitatora, dikcija, pristup pjesmi, iznošenje emocija i kako sve to djeluje na publiku.

“Kada se ti elementi objedine, daje se ocjena koja je naravno subjektivna, ali se uvijek više od polovine članova žirija saglasi”, objasnila je Ninkovićeva.

Učenik 4. razreda Bogoslovije Dragomir Mitrović, koji redovno učestvuje na ovakvim takmičenjima, izjavio je da je to dobar način da se okupe oni koji vole poeziju i da se poezija širi među onima koji su došli da je slušaju.

Učenik 4. razreda Gimnazije Miro Kalajdžić istakao je da je profesor srpskog jezika Neđo Nikačević za ovu godinu izabrao da se recituje savremena srpska poezija.

“Kao idejni tvorac i organizator ovog takmičenja, profesor Nikačević se trudi da ono svake godine bude još bolje”, rekao je Kalajdžić.

Osim stihova Ljubomira Simovića, srednjoškolci su recitovali poeziju Desanke Maksimović, Mike Antića, Vladislava Petkovića Disa, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Borislava Radovića i Vitomira Nikolića.

Takmičenje je organizovano u Srednjoškolskom centru u Foči povodom Đurđevdana, a u muzičkom dijelu programa nastupili su solo pjevač Sofija Pavlović i pijanista Dejan Stojanović.

SRNA - Aleksandra Janković