Osmogodišnja Anja Duvnjak šahovski prvak BiH

12.05.2014.

Anja Duvnjak sa peharima BiH

ROGATICA – Anja Duvnjak, članica sekcije mladih Šahovskog kluba „Gorski-Termag“ iz Rogatice kao dvostruka prvakinja Republike Srpske u konkurenciji kadetkinja do osam godina po drugi put zaredom postala je i prvakinja BiH u svojoj kategoriji.

Ovo laskavo priznanje osvojila je na 15. pojedinačnom kadetskom prvenstvu BiH koje je od 8. do 11. ovog mjeseca u organizacji Šahovske unije BiH i Šahovskog saveza Federacije BiH održano u Tuzli.

Na ovom prvenstvu učestvovalo je ukupno 107 takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji koji su to pravo izborili na republičkom, odnosno federalnom kvalifikacionom takmičenju.

U konkurenciji kadetkinja do 8 godina učestvovale su četiri takmičarke. Igrao se dvokružni sistem i Anja je sakupila 5 od mogućih 6 poena.

Uz diplomu za osvojeno prvo mjesto Anja je došla kući i sa zlatnom medaljom i peharom, ali i sa pravom da, po vlastitom odabiru i odluci matičnog kluba, brani boje BiH na predstojećem Evropskom ili Svjetsdkom prvenstvu koja će se održati pred kraj ove godine.

Uspjehu mlađane Anje, naravno, najviše su se obradovali njeni roditelji (otac bio čak i „vođa puta“ u Tuzlu) i njihovi prijatelji, ali i njen prvi, pravi, šahovski učitelj Slobodan Gavrić, MK i savezni šahovski sudija, koji ju je, iz opravdanih razloga, za prvenstvo u Tuzli pripremao samo par časova jednog dana.

On i dalje tvrdi da je Alja veliki šahovski talenat i šteta bi bilo da na tome ostane. To tim prije što se u eri kompjutera i interneta sve manje mladih, posebno među žensakih svijetom, odlučuje da igra najpametniju igru na svijetu, šah.