Otpremljen kontingent pomoći za Doboj

19.05.2014.

Pomoc za Doboj iz Foče

FOČA – Prvi kontingent humanitarne pomoći, koja je prethodna dva dana prikupljena u Foči, otpremljen je danas za Doboj.

Poplavama ugroženom stanovništvu u dva kamiona i tri kombi vozila poslati su hrana, lijekovi, ćebad, sredstva za ličnu higijenu i druge potrepštine.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je vrijednost prikupljene pomoći oko 50.000 KM, te da se akcija nastavlja.

“Tu je najviše hrane za dugotrajnim rokom upotrebe, zatim dječije hrane, garderobe, čizama i ćebadi. Ovo je samo početak akcije, kojoj su se građani masovno odazvali”, istakao je Mašić.

On je naveo da su veliki doprinos dali volonteri Crvenog krsta, omladinskih i studentskih organizacija, kao i privredni subjekti koji su uplaćivali sredstva za kupovinu namirnica.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Snežana Kovač kaže da će sljedeći kontigent pomoći biti upućen tamo gdje bude najpotrebnije.

“Sa kolegama u cijeloj BiH smo u kontaktu, solidarni smo i spremni da pomognemo jedni drugima”, rekla je Kovačeva.

Pomoc za Doboj iz Foče

U pratnji konvoja je i sedam studenata iz Doboja, koji će na jedan dan obići svoje porodice.

Student pete godine Medicinskog fakulteta Tanja Pavlović ponijela je svojoj majci hranu i lijekove. “Majka je evakusiana na periferiju grada, čamcem su je evakuisali. Kuća nam je skroz potopljena, sve je uništeno, ali hvala Bogu, samo da je ostala živa”, rekla je Pavlovićeva.

Studenti su u Doboj ponijeli frižider sa insulinom i druge neophodne lijekove, koje je poslala Univerzitetska bolnica u Foči.

Direktor Bolnice Veljko Marić rekao je da su spremili i rukavice, maske i drugi sanitetski materijal, te da pripremaju studentske radne vodove koji će raditi asanaciju poplavljenog područja.

“Naše mlade ljekare poslaćemo u ambulante domova zdravlja da odmijene kolege, čije su kuće poplavljene, i da rade umjesto njih dok oni smjeste svoje porodice”, rekao je Marić.

U Foči je spreman i radni vod Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koje bi Republička uprava Civilne zaštite trebalo da uputi na neko od poplavljenih područja.