Otvorena izložba bugarskih autora

08.05.2014.

Izložba slika u Foči

FOČA – U Foči je večeras otvorena izložba slika devet bugarskih autora, nastalih tokom proteklih deset godina na “Art simpozijumu Jahorina”.

Izloženo je 16 ulja na platnu u galeriji Centra za kulturu i informisanje.

Izložbu su otvorili ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov i načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Angelov je rekao da je svaka od izloženih slika prozor u svijet imaginarnosti i da, bez obzira što su različitog stila i ideje, pričaju između sebe.

On je istakao da mu je veoma drago što je izložba otvorena u Foči, koja je pobratim bugarske opštine Peštera.

Izložba slika u Foči

“Foča je prva opština u BiH koja se bratimila sa jednom od opština u Bugarskoj. Ova izložba je samo jedan od oblika saradnje koju ćemo prošitiri i na polje ekonomije, sporta i turizma”, izjavio je Angelov.

Mašić je najavio da će, u okviru saradnje sa opštinom Peštera, fočansko kulturno-umjetničko društvo gostovati u Bugarskoj.

“Ovo je najava novih kulturnih dešavanja i ovdje i u Pešteri. Očekujemo jedan međunarodni festival folklora na koji ćemo se veoma rado odazvati”, istakao je Mašić, te izrazio uvjerenje da će kulturna saradnja doprinijeti i privrednom povezivanju dvije opštine.

Rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić istakao je da je ta likovna kolonija osnovana 2003. godine i da je do sada okupila više od 250 umjetnika iz više od 20 država svijeta.

“Organizovali smo oko 60 izložbi širom BiH, a jednu smo imali i u Japanu. Radovi bugarskih autora su velikog formata i žao mi je što još četiri slike nisu mogle stati na izložbu”, kaže Savić.

Izložba u Foči organizovana je u okviru Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta, a trajaće do 18. maja.