Otvorena izložba povodom 100 godina katoličke crkve

19.05.2014.

100 godina katoličke crkve u Foči

FOČA – U Gradskom muzeju u Foči danas je otvorena izložba povodom 100 godina od izgradnje nekadašnje katoličke crkve “Presvetoga srca Isusova” u ovom gradu, koja je porušena u Drugom svjetskom ratu.

Izložbu 20 panoa, na kojima je predstavljen istorijat crkve izgrađene za vrijeme austrougraske vladavine, otvorio je biskup mostarsko-duvanjske biskupije Ratko Perić, koji je istakao da je poruka da Crkva želi djelovati za dobro čovjeka i za dobro svih naroda.

On je rekao da na području opštine Foča živi oko 70 katolika i oko 30 u opštini Čajniče, te naglasio da na tom području nije bilo progona katolika i da su ljudi trpili zajedničku muku.

Uz izložbu je promovisana i monografija koja govori o prisutnosti rimokatoličke crkve na području gornjeg Podrinja, a autor izložbe Anton Šarac rekao je da je crkva bila mjesto okupljanja fočanskih katolika.

“Istraživanje i prikupljanje građe za monografiju počeli smo 2006. godine. Nismo željeli da zanemarimo nikoga od onih koji su učestvovali u gradnji crkve”, istakao je Šarac.

Katoličku crkvu u Foči prije 100 godina projektovao je arhitekta iz Češke Anton Meler, pa je otvaranju izložbe prisustvovao i ambasador te zemlje u BiH Tomaš Sunjog.

Sunjog je rekao da su za vrijeme Austrougarske, BiH i Češka bile u jednoj državi i da je dosta Čeha dolazilo na ove prostore i bavilo se raznim poslovima.

“Među njima je bilo i dosta arhitekata, koji su mnogo doprinijeli izgledu građevina, ne samo u Foči, već i u Sarajevu, Mostaru, Travniku i u drugim gradovima BiH”, naveo je Sunjog.

Među brojnim gostima, izložbi su prisutvovali načelnik opštine Foča Radisav Mašić i generalni vikar beogradske nadbiskupije Leopold Rohmes, čiji je otac rođen u Foči.

Izložba će biti otvorena deset dana, nakon čega se seli u Mostar, a potom će obići više lokalnih zajednica u BiH.

U savezničkom bombardovanju Foče 1943. godine crkva je oštećena, a nakon rata njeni ostaci su uklonjeni.