Ovacije za hor Rada Radovića

30.05.2014.

Hor Rada Radovića u Foči

FOČA – Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu održao je, povodom Spasovdana, koncert u Hramu Svetog Save u Foči.

Ljubitelji horske muzike sinoć su prvi put bili u prilici da prisustvuju jednom ovakvom događaju pod svodovima ovoga hrama, koji se pokazao izuzetno akustičnim.

Predvođen “moskovskim đakom”, dirigentom Radom Radovićem, hor je u prvom dijelu programa izvodio pravoslavne bogoslužbene pjesme, a drugi dio se sastojao od kompozicija srpskih i ruskih autora inspirisanih Folklornom tradicijom.

Pod kupolom hrama prelivali su se harmonični glasovi 40 mladića i djevojaka sa Muzičke akademije, pa je publika duže od 60 minuta uživala u melodijama Rahmanjinova, Stankovića, Čajkovskog i drugih poznatih kompozitora.

Hor, koji je osvajao priznanja na festivalima u Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Švedskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Srbiji i drugim zemljama svijeta, fočaci su ovacijama dva puta vraćali na bis.

Hor Rada Radovića u Foči

Rukovodilac i dirigent hora od njegovog osnivanja 2001. godine, profesor i kompozitor Rade Radović rekao je Srni da mu je ovim koncertom ostvarena velika želja, koju je imao još od prvog bogosluženja u hramu Svetog Save, prošle godine.

“Ovi mladi ljudi su vrlo predani i meni je zadovoljstvo da radim s njima. Zaista se mnogo i vrijedno radi i to je naša satisfakcija, sama muzika, samo djelo kojim se bavimo”, rekao je nakon koncerta profesor Radović, koji je i šef Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Starješina Hrama Svetog Save jerej Nenad Tupeša kaže da je ovaj koncert samo početak ove vrste duhovnih događaja u jednom od najvećih pravoslavnih hramova u BiH.

“Ovo je jedno dobro sjeme koje je palo u plodnu zemlju i nadamo se da će isklijati i mnogi rod duhovni donijeti. Molimo se Bogu i Svetom Savi da ova i slične manifestacije postanu tradicija u našem gradu i da to bude kvasac za generacije koje dolaze, kao nauk da vjeru pravoslavnu treba čuvati i umjetnost njegovati upravo u zagrljaju Crkve”, istakao je Tupeša.

Koncert, koji je organizovala Crkvena opština fočanska, bio je dobrotvornog karaktera, pa su posjetioci ostavljali priloge za nabavku stolarije za svetosavski hram.