Ovacije za hor Rada Radovića

SRNA - Aleksandra Janković - 30. маја 2014. 058.ba

Hor Rada Radovića u Foči

FOČA – Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu održao je, povodom Spasovdana, koncert u Hramu Svetog Save u Foči.

Ljubitelji horske muzike sinoć su prvi put bili u prilici da prisustvuju jednom ovakvom događaju pod svodovima ovoga hrama, koji se pokazao izuzetno akustičnim.

Predvođen „moskovskim đakom“, dirigentom Radom Radovićem, hor je u prvom dijelu programa izvodio pravoslavne bogoslužbene pjesme, a drugi dio se sastojao od kompozicija srpskih i ruskih autora inspirisanih Folklornom tradicijom.

Pod kupolom hrama prelivali su se harmonični glasovi 40 mladića i djevojaka sa Muzičke akademije, pa je publika duže od 60 minuta uživala u melodijama Rahmanjinova, Stankovića, Čajkovskog i drugih poznatih kompozitora.

Hor, koji je osvajao priznanja na festivalima u Italiji, Rusiji, Njemačkoj, Švedskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Srbiji i drugim zemljama svijeta, fočaci su ovacijama dva puta vraćali na bis.

Hor Rada Radovića u Foči

Rukovodilac i dirigent hora od njegovog osnivanja 2001. godine, profesor i kompozitor Rade Radović rekao je Srni da mu je ovim koncertom ostvarena velika želja, koju je imao još od prvog bogosluženja u hramu Svetog Save, prošle godine.

„Ovi mladi ljudi su vrlo predani i meni je zadovoljstvo da radim s njima. Zaista se mnogo i vrijedno radi i to je naša satisfakcija, sama muzika, samo djelo kojim se bavimo“, rekao je nakon koncerta profesor Radović, koji je i šef Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Starješina Hrama Svetog Save jerej Nenad Tupeša kaže da je ovaj koncert samo početak ove vrste duhovnih događaja u jednom od najvećih pravoslavnih hramova u BiH.

„Ovo je jedno dobro sjeme koje je palo u plodnu zemlju i nadamo se da će isklijati i mnogi rod duhovni donijeti. Molimo se Bogu i Svetom Savi da ova i slične manifestacije postanu tradicija u našem gradu i da to bude kvasac za generacije koje dolaze, kao nauk da vjeru pravoslavnu treba čuvati i umjetnost njegovati upravo u zagrljaju Crkve“, istakao je Tupeša.

Koncert, koji je organizovala Crkvena opština fočanska, bio je dobrotvornog karaktera, pa su posjetioci ostavljali priloge za nabavku stolarije za svetosavski hram.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,