Pod vodom oranice, kuće i firme [FOTO+VIDEO]

14.05.2014.

Poplave u Rogatici 2014

ROGATICA – Na području Rogatice izlila se rijeka Rakitnica i poplavila zasijana polja, voda se ulila u podrume nekoliko kuća, a ugroženi su i proizvodni pogoni Prerade mesa “Vizion” i Fabrike drveta “Ikonić komerc”.

Iz proizvodnih hala preduzeća “Vizion” radnici su evakuisali stoku i gotove suvomesnate proizvode, a bageri prave nasipe da se voda ne bi ulila u pogon za proizvodnju mesa.

Građevinske mašine angažovane su i na izgradnji nasipa oko kruga preduzeća “Ikonić komerc”, a vlasnik Duško Ikonić kaže da je pod vodom već 15 dunuma zemljišta sa skladištem balvana i gotovih proizvoda.

“Ukoliko voda poraste još jedan metar, nećemo je moći spriječiti da poplavi i proizvodne pogone”, rekao je Ikonić.

Na jednom mjestu, na oko kilometar nizvodno od grada, voda se skoro izlila na magistralni put Rogatica – Ustiprača. Nekoliko malih mostova preko Rakitnice su poplavljeni, tako da su pojedina sela odsječena od svijeta.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je da su ugroženi i rezerovari na izvorištu Zilićine, da se voda u gradskom vodovodu muti i da će biti neupotrebljiva za piće.

“Iako je ovo nezapamćena poplava, apelujemo da nam Vlada i `Vode Srpske` pomognu u o realizaciji projekta regulisanja rijeke Rakitnice koja nam u poplavama čini ogromne štete svake godine”, naveo je Puhalac.

Opštinski štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i prati razvoj situacije.

Rogatičani se pribojavaju da s obzirom na prognoze kiša neće prestati i narednih dana ne budu poplavljene i kuće koje su najbliže koritu rijeke Rakitnice.

FOTO

[royalslider id=”105”]

VIDEO