Prikupljanje hrane za ugrožena područja

17.05.2014.

Crveni krst u Foči-poplave

FOČA – Štab za vanredne situacije opštine Foča pokrenuo je danas akciju prikupljanja hrane stanovništvu na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj.

Pomoć će biti prikupljana u prostorijama Crvenog krsta, Vatrogasnog doma i u osam trgovinskih radnji u gradu.

Načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da na poplavljenim područjima nema struje ni vode za piće, niti mogućnosti da se hrana kuva ili odlaže u frižidere, pa je potrebno obezbijediti hranu koja se odmah može konzumirati.

“Trebalo bi da to budu konzerve, konditorski proizvodi koji se ne kvare, da to što prije dopremimo stanovništvu smještenom u vojnim objektima i sportskim halama. Fočaci su uvijek bili solidarni i očekujem da će se veliki broj građana odazvati”, rekao je Mašić, koji je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Foča.

On je pozvao sve opštinske organizacije i udruženja koja se bave humanitarnim radom da se uključe u akciju. “Sve aktivnosti moraju ići preko opštinskog Štaba, koji je u koordinaciji sa Republičkom upravom Civilne zaštite. Nemojmo dozvoliti da individualno nadvlada opšte”, rekao je Mašić.

Sličnu akciju juče je pokrenuo Omladinski pokret iz Foče, a predsjednik Pokreta Mladen Mandić kaže da je odziv odličan i da građani, uz hranu, u njihove prostorije donose odjeću, ćebad i sredstva za ličnu higijenu.

“Uz raftere i ostale Fočake, koji su otišli na ugrožena područja, na ovaj način želimo da damo svoj doprinos i da pomognemo ljudima u nevolji. Pomoć ćemo dostaviti u konsultacijama sa Crvenim krstom i Civilnom zaštitom”, rekao je Mandić.

Štab za vanredne situacije preporučio je građanima da prikupljaju trajna peciva, mesne konzerve, suvomesnate proizvode, suvo voće, keksove i čokolade, sokove i mlijeko u tetrapaku.