Promovisan Zbornik radova “Njegoš u Andrićgradu”

16.05.2014.

Promocija zbornika radova Njegoš u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu danas je predstavljen Zbornik radova “Njegoš u Andrićgradu”, koji je pripremilo Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.

Riječ je o deset naučnih radova koji su bili predmet interesovanja naučnog skupa koji je, povodom 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, održan u Andrićgradu od 16. do 18. decembra prošle godine.

Urednik Zbornika Mladenko Sadžak na promociji je dao naglasak zadacima Odjeljenja za književnost Andrićevog istituta, od kojih je naveo da će se baviti temama izučavanja srpskog jezika i kulture kroz projekte “Ivo Andrić i srpska književnost 20. vijeka”, zatim “Srpska književna tradicija u Republici Srpskoj” i “Kultura i duhovnost”.

On je istakao da će se ovi projekti realizovati kroz simpozijume, seminare, naučne skupove i promocije i najavio da će se već sljedeće sedmice u Andrićevom institutu održati simpozijum o Branku Ćopiću.

Promocija zbornika radova Njegoš u Andrićgradu

Profesor Duško Pevulja je podsjetio da je ova promocija treći čin priče o Njegošu u Andrićgradu, istakavši da je prvi bio podizanje spomenika najvećem srpskom pjesniku, a drugi održavanje naučnog skupa o njemu u gradu od kamena.

“Autori priloga u Zborniku su istaknuti naučni radnici iz Niša, Beograda, Istočnog Sarajeva i Banjaluke, koji su u njima potencirali složenost i slikovitost Njegoševe filozofske misli”, rekao je Pevulja.

Pevulja je naveo da je u tim radovima na najistaknutijem mjestu bio Njegošev “Gorski vijenac”, a posebno ženski likovi u njemu, lik igumana Stefana i priča o prvim prevodima velikog pisca na ruski jezik.

Zoran Arsović iz Banjaluke je poručio da Njegoš uči ljude kako da se odnose prema vlastitoj istoriji.

“Njegoš je vidalac, on vidi svjetlost i u najcrnjoj tami, njegova misao je zavjet. U srpskom jeziku posrćemo, što je znak da se raspršujemo”, zaključio je Arsović.

Promociji Zbornika radova “Njegoš u Andrićgradu” prisustvovao je i slavni srpski režiser Emir Kusturica.