Promovisana 17-ta knjiga Hadži Svetogorca Draga inđića iz Užica

29. маја 2014. 058.ba

Promocija knjige Drago Inđić

D(J)ELIMIČNO TUĐINOVANjE

VIŠEGRAD – U organizaciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ u prepunoj maloj sali Doma kulture u Višegradu je 28. maja promovisana 17-ta po redu knjiga Hadži Svetogorca Draga Inđića iz Užica.

Ovaj put Inđić se čitalačkoj publici predstavio sa zbirkom lirske poezije pod naslovom „D(j)elimično tuđinovanje“.

Predstavljajući ovo književno ostvarenje bibliotekar Stojka Mijatović, predsjednica Društva bibliotekara Republike Srpske, je podasjetila da je autor „odgojen na stazama Višegradske Župe, te da je do sada objavio tri trilogije stihovanih romana, a pored pisanja poezije bavi se i prevođenjem knjiga sa Francuskog.

– Godinama iščitavamo njegove pjesme koje imaju poruku i pouku, red i smisao, ma koliko ga ponekad gušile emocije, istakla je Mijatovićeva, konstatujući da se radi o istinskom pjesniku iz koga govori njegova neukaljana duša, čime se svrstava u jednog od rijetkih vjerujućih pjesnika sa ovih naših prostora.

Ona je dodala da je ova zbirka „vjeran dnevnik kroz lirsku poetsku nit i njegove slike od vjeroučiteljevih poruka do opšte hrišćanske kulture i misije dobre volje“.

Autor je podsjetio na svoje djetinjstvo, kada je kao učenik prvog razreda osnovne škole, prvi put došao u Višegrad na pričešće.

– Još kao osnovac počeo sam pisati pjesme, ali sam ih bacao, misleći da su bezvrijedne. Ipak, ubrzo sam se predomislio i počeo ih čuvati i naprosto dobio hrabrost za pisanjem, podsjetio je Inđić na svoje književne početke.

On je pojasnio da njegovu najnoviju zbirku čini 50 pjesama u kojima njegove emocije ispunjavaju lirski hod, oslikavajući i objašnjavajući njegova pjesnička i ljudska osjećanja.

Na promociji su svoje stihove govorili i višegradski pjesnici Spasa Kuljić i Savo Škobić, a u režiji profesorice Miljane Prodan sa recitalom i pjevanjem rodoljubivih pjesama izvanredno su se predstavili članovi Literarne sekcije Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,