Prvi maj uz planinarski gulaš

SRNA - Aleksandra Janković - 01. маја 2014. 058.ba

Planinarski dom Zabrana

FOČA – Planinarsko društvo „Zelengora“ organizovalo je danas proslavu 1. maja – Međunarodnog praznika rada u Planinarskom domu na brdu Zabrana iznad Foče.

Uprkos oblačnom vremenu i kiši, izletnici su počeli da pristižu već u ranim jutarnjim časovima.

Predsjednik Društva Momo Mihajlović kaže da oko tridesetak planinara za sve posjetioce priprema besplatan gulaš i čaj. „Ekipa od desetak planinara koja sprema gulaš noćila je u domu, a jutros je osim planinara došlo i dosta omladine i djece, napunili su dom, kao i nadstrešnice ispred doma. U kaminu pucketa vatrica i atmosfera je prijatna“, rekao je Mihajlović.

On je istakao da kiša koja je jutros rominjala nije nikome smetala, te da se u toku prijepodneva vrijeme proljepšalo.

Dom na Zabrani, koji se nalazi svega par kilometara od grada, omiljeno je izletište Fočaka. I na drugim mjestima, naročito uz rijeke Ćehotinu i Drinu, na brdu Šukovac, te na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ danas su zapaljeni prvomajski roštilji.

Uoči praznika u prvi sumrak, po brdima iznad grada gorjele su velike prvomajske vatre. Ovaj običaj, koji je bio rasprostranjen za vrijeme bivše SFRJ, u Foči se i do danas održao, mada u mnogo manjem obimu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,