Rafteri se vratili iz Bijeljine

19.05.2014.

Rafteri se vratili iz Bijeljine

FOČA – Fočanski rafteri, koji su prethodna tri dana spašavali mještane poplavljenih bijeljinskih sela, vratili su se danas kući, a ispred zgrade opštine dočekali su ih rodbina i rukovodstvo ove lokalne zajednice.

U spasilačkim akcijama na području Bijeljine učestvovalo je 30 raftera iz Foče sa šest gumenih čamaca.

Jedan od njih Milan Rudinac kaže da su dali sve od sebe, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu. “Možda će zvučati sebično, ali stvarno je lijepo vidjeti svoj grad u ovakvom izdanju, poslije svega što smo tamo zatekli”, rekao je Rudinac.

Rafteri ističu da im je najviše žao seljaka, koji su pretrpjeli najveće štete.

Spasilac Darko Danilović je rekao da su, u saradnji sa Oružanim snagama BiH i drugim spasilačkim ekipama, uspjeli da evakuišu stanovništvo, ali da je stradalo dosta stoke.

“Juče smo evakuisali kompletno selo koje je bilo poplavljeno u potpunosti. Nivo vode je premašio tri metra. Bili smo prebukirani da izvučemo stanovništvo, a dosta stoke nismo uspjeli spasiti”, rekao je Danilović.

Osim usjeva, u selima su potpuno uništeni magacini i ambari, pa rafteri apeluju da se obezbijedi stočna hrana.

“Sela su bukvalno kao jezera, ljudi su u očaju. Mislim da je prioritet da se seljacima pomogne u stočnoj hrani”, rekao je jedan od fočanskih spasilaca Vjekoslav Ćalasan.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić zahvalio je rafterima na velikom poslu koji su uradili.

“Bili su tamo gdje je najteže. Informacije koje smo dobijali sa terena govorile su o njima u superlativu”, rekao je Mašić.

Svoju misiju još nisu završili članovi Spasilačkog kluba “Wolf” iz Foče, koji su nakon Doboja, prešli na područje Brčkog, kao i ekipa raftera koja djeluje na području Obrenovca.