Rešetnjikov: Srpska da ostane čvrsto privržena svojim ciljevima

02.05.2014.

Leonid Rešetnjikov u Andrićgradu

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja /RISI/ Leonid Rešetnjikov izjavio je danas da Republika Srpska treba da ostane čvrsto privržena svojim stavovima, ciljevima, pogledima i tradiciji.

Rešetnjikov rekao je da na teritoriji bivše Jugoslavije nema političara poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je čovjek čvrstih principa i stavova i koji čvrsto zastupa interes svog naroda.

“Dodik je postao čvrst vođa koji izdržava velike pritiske iz SAD, EU i bivših zemalja Jugoslavije. Vidimo da Dodik vrlo odgovorno održava tu liniju prijateljstva između Republike Srpske i Rusije, i Moskva će podržavati njegovu politiku”, izjavio je Rešetnjikov novinarima danas u Andrićgradu.

Na pitanje da li Republika Srpska ima pravo na otcjepljenje, on je odgovorio da ne zna za pravo, ali da voli Republiku Srpsku.

“Mogu samo da kažem da svaki narod koji je vještački podijeljen, može opet da se objedini. Ruski narod je, takođe, podijeljen i 25 miliona Rusa živi van granica Rusije. Sada je na sceni proces ponovnog spajanja Rusije. Pripojio se Krim i sada dalje ide proces ponovnog spajanja istočne Ukrajine. Siguran sam da će se objediniti i srpski narod, jer nije prirodno da bude u različitim državama”, rekao je Rešetnjikov.

On je istakao da srpski narod podijeljen u BiH i Srbiji jeste plan Brisela da učini slabijim ove države, pravoslavlje i slovenstvo.

“Moramo da shvatimo da je narod jedinstveni organizam. Ne možemo razdvajati ruku, nogu… jer oni žele da budu spojeni u jedinstveno tijelo”, rekao je Rešetnjikov.

Govoreći o sve većim pritiscima na Rusiju u vezi sa Ukrajinom, on je rekao da se Rusija sada nalazi pred izborom hoće li da se razvija kao zemlja otvorena prema svijetu, kakvu ulogi i ima trenutno, što se ne dopada SAD, koja će sa svojim saveznicima pokušati da prekine takvu ulogu Rusije.

“Oni u tome neće uspjeti, jer će Rusija ostati okrenuta prema svijetu, kao što je i sada”, ocijenio je Rešetnjikov, koji je i bivši načelnik analitike ruske Spoljne obavještajne službe.

Leonid Rešetnjikov posjetio je danas Andrićgrad, za koji je rekao da je u njemu prvi put i da je lijepo “što je jedna ovakva ideja zaživjela”, te dodao da će ga sigurno ponovo posjetiti.

Rešetnjikov je u utorak, 29. aprila, u Beogradu promovisao srpsko izdanje svoje knjige “Vratiti se Rusiji”.