Rogatica treći dan nakon poplave: Stala kiša – prošle opasnosti

16.05.2014.

Smanjene poplave u Rogatici

ROGATICA – Stala kiša, prošla poplavna opasnost, sanacija i mjerenje štete. Tako bi se u najkraće moglo opisati današnje stanje u Rogatici nakon prekjučerašnjeg divljanja rijeke Rakitnice i slivnih potoka, posebno Sućeske koja dolazi iz Seljana, Okruglog i Osova.

Rakitnica sa još uvijek velikom količinom vode vratila se u prirodno korito. Ali, ostale su posljedice koje se procjenjuju, saniraju i u granicama mogućnosti otklanjaju.

Smanjene poplave u Rogatici

U polja i zasijane oranice iznad i ispod grada još se ne može ući zbog nanosa raznog materijala i mulja koga je rijeka donijela. Primijetno je da će šteta biti, ali s obzirom na to da je još maj dio toga će se nadoknaditi kroz regeneraciju, dosijavanje ili novo sijanje.

U toku je čišćenje i proizvodnih objekata „Viziona“ i „Ikonić-komerca“. Nakon otklanjanja mulja i dezinfekcije, u njima će se nastaviti redovna proizvodnja, rekoše u ovim kolktivima.

Zbog velikih voda ne može se sagledati šteta na Gradskom kupalištu čiji obrisi, osim djelimično zaštitne ograde na mini brani, tek se naziru. Za mali pješački mostić, kao dio infrastrukture kupališta, koga je voda odnijela još se ne zna gdje se zaustavio.

Smanjene poplave u Rogatici

Štete mjeri i porodica Ješić u Rogatici, koju smo popodne posjetili. Njoj je voda ušla u četiri od ukupno šest plastenika u kojim je na 300 kvadratnih metara bilo posađeno skoro hiljadu presade paradajza koja je bila u izuzetnom dobrom stanju, veće količine jagoda sa kojim su Ješići posljednjih dana uvelkiko snadbijevali jedan broj trgovinskih radnji u gradu. U plastenicima je bilo rasada i drugog povrća, kazuje Borka Ješić, koja je svoje penzionerske dane posvetila plasteničkoj proizvodnji povrća. Zatekli smo je u pranju vodom zeleniša u jednom od plastenika.

Smanjene poplave u Rogatici

Zanimljivo je da se Ješići, Borka i Petar, mnogo ne žale na to što ih je snašlo.

– Veća je to sila i tu se ništa nije moglo promijeniti. Ostaje nam puno rada da vratimo život u naše plastenike, rekoše oni.

U Rogatici i dalje voda iz gradskog vodovoda nije za piće. Zamućena je na izvorištu Ziličina i kako rekoše u JP „Vodovod i kanalizacija“, ako ne bude novih većih padavina, izvorište će biti sanirano najdalje do narednog ponedeljka. Dotle, rješenje je u flaširanoj vodi ili donošenje sa izvora u kojim voda nije zamućena. A takvih u okolini Rogatice ima dosta.