ŠG „Sjemeć“ – dobit koja obećava

21.05.2014.

ŠG Sjemeć-sječa šume

ROGATICA – Dobit od 5.742 maraka koliko je ukupan prihod (2.374.891) veći od troškova poslovanja (2.369.149) za prvi kvartal tekuće godine iako je neznatna, ipak je obećavajuća da će preostali dio godine biti bolji i da će ovaj tradicionalno uspješan kolektiv tako i ostati.

– Optimizam temeljimo, kazuje direktor Gazdinstva Milorad Jagodić, na iskustvu da zima i „sveti januar“ uvijek nose velike fiksne troškove, a ne donose adekvatne prihode. Već sa početkom maja i drugog kvartala, stanje se iz temelja mijenja i radi se u svim sferama rada punom parom, a to nači da se puni i „džep“ Gazdinstva.

„Sjemeć“ kao i svi ostali kolektivi u porodici Javnog preduzeća „Šume Republike Srpske“ najviše sredstava ostvaruje se od realizacije drvnih sortimenata. U periodu januar–april odsječeno je nešto više od 19.000 kubnih metara raznih struktura (trupci četinara i lišćara, rudno drvo, celuloza i ogrijev) i po tom osnovu ostvareno 2.114.699 maraka. Što se tiče troškova, najviše su odnijele plate 231 zaposlenog radnika. Tu su i troškovi proizvodnih usluga, prevoza, materijala i drugih najnužnijih pratećih izdataka.

– Ono što je posebno važno istaći jeste činjenica da su izmirene zaostale obaveze prema lokalnoj zajednici po osnovu naknade za korišćenje drvnih sortimenata za 2013. i ranije godine zbog čega je „Sjemeć“ često prozivan. Naravno, plaćeni su i svi ostali porezi i doprinosi, reče rukovodilac računovodstvene službe Vlastimir Lelek.

Sreten Mitrović