Spasioci “Wolfa” okončali petodnevnu misiju

20.05.2014.

Wolf kod načelnika

FOČA – Članovi Spasilačkog kluba “Wolf” iz Foče vratili su se danas iz Brčkog, gdje su nakon Zenice, Maglaja i Doboja, učestvovali u spasavanju stanovništva sa poplavljenih područja.

Fočanska jedinica specijalizovana za spasavanje na vodi i pod vodom najviše se zadržala na području Doboja, gdje su među prvima priskočili u pomoć stanovništvu.

Opisujući razmjere poplave, predsjednik Kluba Nenad Ikonić rekao je da su se oko Doboja kilometrima unaokolo mogli vidjeti samo krovovi kuća koji su virili iz vode.

“Stanovništvo je bilo u šoku, plavni talas je sve njih iznenadio i nisu imali vremena da reaguju. To nije bila klasična poplava, kada voda miruje, već je veliki poblem pravila vrlo jaka matica”, naveo je Ikonić.

On je pojasnio da su u akcijama spasavanja u jednom pravcu dostavljali lijekove i hranu, a u povratku su izvlačili, prema prioriteima, trudnice, bebe, starije i bolesne.

Ikonić je istakao da su im mnogo pomogle vještine koje su naučili prolazeći kroz obuku za američku “reskju 3” licencu, koju jedini u Republici Srpskoj posjeduju.

On navodi da je jedna od tih vještina prelazak preko potopljene ulice pri jakoj matici. “Prelazi se pomoću živog mamca. Veže se konop za prsluk, prelazi se, pravi se sidrište, onda se ljudi prebacuju u čamac i zatim se obrnutim redoslijedom evakuiše stanovništvo”, opisao je Ikonić jednu od akcija.

On je dodao da su svi članovi ove jedinice primili tetanus, zbog velike količine izlivene kanalizacije, kroz koju su plivali. “Prošli smo bez ozlijeda i Bogu hvala svi smo se vratili živi i zdravi”, naglasio je Ikonić.

Članove “Wolfa” danas je ugostio načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji im je u ime građana zahvalio na svemu što su uradili, istakavši da će opština znati da nagradi njihovu hrabrost i požrtvovanje.