Studenti proslavili svog zaštitnika

12.05.2014.

Krsna slava Bogoslovskog fakulteta u Foči

FOČA – Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče proslavio je danas krsnu slavu, čime je počelo obilježavanje jubileja 20 godina postojanja.

Slavsku liturgiju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog u krugu fakulteta na Velečevu predvodio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Na svečanoj akademiji nakon obreda, kojoj je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, diplome je dobilo 37 diplomiranih teologa i četiri mastera bogoslovskih nauka.

Mutabdžija je naglasio da ova visokoškolska ustanova predstavlja civilizacijsku vrijednost za cijelo društvo.

“Za nas je najvažnije da se Bogoslovski fakultet razvija i da njeguje hrišćanske vrijednosti, kojima smo duboko posvećeni”, rekao je Mutabdžija.

Goran Mutabdžija i Darko Đogo

On je najavio da bi, nakon dugotrajne procedure odobravanja sredstava iz austrijskog kredita, konačno ove godine mogla početi rekonstrukcija novog sjedišta Bogoslovskog fakulteta, koja se čeka još od 2011. godine.

“Stroge su procedure. Ovo je međunarodni projekat i zaduženje ide preko institucija BiH. Vlada i Narodna skupština Republike Srpske učinili su svoj dio posla. Sada je na Parlamentarnoj skupštini BiH da formalizuje ovu dimenziju. Kamo sreće da smo imali sredstava da ranije ovo rješavamo, ali moramo da ispoštujemo proceduru do kraja”, izjavio je Mutabdžija.

Dekan Bogoslovskog fakulteta jerej Darko Đogo, koji je i sam diplomirao na ovom fakultetu, istakao je da je stvaranje sopstvenog nastavnog kadra najveći rezultat ove ustanove.

“Na fakultetu je do sada diplomiralo oko 400 ljudi. Proizveli smo sopstveni kadar, imamo jezgro ljudi koji žive u Foči, koji su mladi docenti i `nose` nastavu”, istako je Đogo.

On je rekao da je najveća pažnja rukovodstva ove ustanove usmjerena na rekonstrukciju bivše zgrade preduzeća “Maglić”, koja bi trebalo da postane novo sjedište fakulteta.

“Dobar dio formalnih procedura je završen i očekujemo u najskorijem vremenu realizaciju projekta”, rekao je Đogo.

Na svečanoj akademiji nagrađen je i najbolji student Bogoslovskog fakulteta Dragan Stojšin, sa prosjekom 9,58. Bogoslovski fakultet u Foči osnovan je 1994. godine, a centralna proslava dvije decenija postojanja biće organizovana u oktobru.