Teritorijalna jedinica dobila vozilo za brze intervencije

20.05.2014.

Novo vozilo za vatrogasc u Foči

FOČA – Teritorijalna vatrogasna jednici u Foči dobila je danas novo terensko “pik-ap” vozilo za brze intervencije, čija je vrijednost oko 50.000 KM.

Vozilo marke “tojota” nabavljeno je putem Vatrogasnog saveza Republike Srpske iz redovnih sredstava koja se prikupljaju vatrogasnom taksom.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo prvo vozilo koje je Teritorijalna vatrogasna jedinica dobila od Saveza od njenog osnivanja 2010. godine.

“Ovo će biti velika podrška našim vatrogascima da mogu brzo stići na teren i intervenisati u prvim udarima gdje izbije požar”, rekao je Mašić i dodao da će u narednoj godini ova jedinica od Vatrogasnog saveza Republike Srpske tražiti sredstva za nabavku opreme.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Radojica Mališ rekao je da će fočanski vatrogasci, zahvaljujući novom vozilu, konačno moći da stave u funkciju pumpu visokog pritiska, koja je nabavljena prije dvije godine.

“Vozilo ćemo nadograditi pumpom, koja nam je stajala neiskorišćena, a planiramo i nabavku razvalnog alata za saobraćajne nesreće”, rekao je Mališ.

Teritorijalna vatrogasna jedinica u Foči ima 12 vatrogasaca, a, osim novog vozila, posjeduje dva kamiona sa cisternama i jednu “ladu nivu”.

Od sredstava koja se prikupe vatrogasnom taksom, Vatrogasnom savezu Srpske ide 40 odsto, dok se 60 odsto ubranog novca koristi za opremanje jedinica širom Republike Srpske.