Treći kamion pomoći otišao prema Bijeljini

19.05.2014.

Kamion pomoći iz Rogatice-poplave

ROGATICA – Nakon što je kamion pomoći koju su u subotu prikupili građani Rogatice za poplavama ugroženo stanovništvo dostavljen Šekovićima, prikupljanje potrepština nastavljeno je i juče, još od ranih jutarnjih časova. Vodeći se informacijama o tome šta je najpotrebnije ugroženom stanovništvu građani su donosili vodu, hranu, mlijeko, dječje pelene i garderobu, toplu odjeću i obuću, alat… a bilo je i novčanih donacija. U skladu sa zahjtevima koji stižu iz ugroženih krajeva za sav prikupljeni novac odmah je kupljena dječija hrana i odjeća. Oko 13 časova kamion je natovaren i uputio se u Bijeljinu. U pratnji je i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac koji će još jednom obići Semberce, da se na licu mjesta uvjeri šta im je najpotrebnije, pa da se u skladu s tim i ponašamo. Skupa sa Rogatičanima krenuo je i kamion natovaren vodom iz Čajniča, u kome postoji punionica vode za piće.

Oko prikupljana pomoći u Rogatici je angažovan jedan značajan broj omladinaca-volontera koji se neprestano javljaju i nude svoju pomoć. Mnogo je više onih koji su spremni da pomognu neposrednim radom nego što su to potrebe u ovom trenutku. Ima i volontera koji su spremni da krenu put ugroženih gradova Republike Srpske i da pomognu ličnim radomu borbi protiv vodene stihije, ali i u saniranju stanja u mjestima gdje se voda povukla.

Privatno preduzeće „Ikonić komerc“ iako je i samo pretrpilo određene štete nakon poplave u Rogatici, ponudilo je radnu mašinu „skip“ i dva kamiona-kipera da ih besplatno angažuje na odbrani od voda ili sanaciji posljednica poplava tamo gdje je to napotrebnije. I drugi rogatički privatnici značajno učestvuju u pomoći koja se prikuplja, a i akcija „korpa za poplavljene“ koja se realizuje u većini prodavnica mješovite robe i samoposluga daje odlične rezultate.

Na održanoj sjednici Štaba civilne zaštite za vanredne sitaucije izrečene su najveće ocjene i riječi hvale za solidarnost koju su građani Rogatice pokazali u ovim vanrednim prilikama u Republici Srpskoj.

Aktivnost na prikupljanju pomoći nastavlja se i dalje. Iz Bijeljine, ali i drugih ugroženih gradova gdje je došlo do evakuacije dijelova naselja, stižu apeli da su im prijeko potrebna ćebad, dušeci ili kakve druge prostirke na kojima se može spavati, jer trenutno spavaju na školskim klupama i stolicama. I voda za piće im je prijeko potrebna. Zato će se pomoć u Rogatici i dalje prikupljati.U prostorijama zgrade opštine Rogatica biće vršen prijem pomoći sve do 15:00 časova, nakon čega će sabirno mjesto biti preseljeno u prostorije Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Kontakt osoba koja će nadalje imati sve potrebne in formacije za građane biće sekretar OO CK Rogatica Aleksandra Kovačević, broj mobilnog telefona: 065/879-286.

I dalje će stanovnici-darodavci namirnice moći dovoziti i sami u prostorije crvenog krsta, kod gradske bašte, a ukoliko nisu u prilici da ih lično prevezu tu obavezu će preuzeti volonteri, vatrogasci ili neko treći. O tome gdje će naredni kamion biti upućen odlučiće se na osnovu toga kome je pomoć u datom trenutku najpotrebnija.

Pripadnici vatrogasne ekipe TVJ Rogatica koji se sa terenskim vozilom i opremom već 3 dana nalaze u Bijeljini dobro su i nisu u opasnosti. Rade na spasavanju stanovništva i ispumpavanju vode iz objekata. Zanimljivo je da su upravo oni bili ti koji su crpili vodu iz porodične kuće bijeljinskog gradonačenika Miće Mićića.

Opština Rogatica