Tužilaštvo BiH osuđuje pritiske na kolege iz Srbije

tanjug.rs - 29. maja 2014. 058.ba

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije

VIŠEGRAD – Tužilaštvo BiH navelo je danas da je upoznato je sa pritiscima i pretnjama s kojim se sreću policijski službenici i tužioci Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, koji rade na istrazi o ratnom zločinu u Štrpcima i najoštrije osuđuje pritiske i pretnje usmerene na pravosuđe.

Tužilaštvo BiH, kaže se u saopštenju, intenzivno sarađuje s kolegama iz Srbije u ovoj istrazi i pruža im pomoć u rasvetljavanju ratnog zločina otmice i ubistva putnika bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije, koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine.

Zajednička saradnja na osnovu Protokola o saradnji koji je potpisan između dva tužilaštva, nastaviće se i u budućnosti u pravcu što bržeg otkrivanja i krivičnog procesuiranja odgovornih za ovaj zločina, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, a prenela agencija Fena.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici boračke organizacije „Višegrad“ uputili ozbiljne pretnje tužiocima i policajcima koji rade na predmetu „Štrpci“, kao i svedocima otmice putnika iz voza Beograd-Bar februara 1993.godine.

U saopštenjima i na lokalnim medijima danima se objavljuju dezinformacije o kidnapovanjima svedoka i njihove dece tokom noći, o „višemesečnom neovlaštenom i nezakonitom vršljanju“ po Višegradu i tom prilikom zaprećeno je i „samoorganizovanjem“ ako ne obustave ovu „prljavu igru“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Pretnjama i optužbama na račun tužilaca i policije Srbije i BiH zbog aktivnosti koje se sprovode na terenu, u javnost se upućuju pretnje u pokušaju da se skrene pažnja sa eventualne sopstvene odgovornosti nekih pripadnika boračke organizacije zbog ratnog zločina na teritoriji opštine Višegrad, kada je ubijeno najmanje 19 civila, kaže se u saopštenju.

Iz Tužilaštva podsećaju da su, zahvaljujući regionalnoj saradnji i sporazumima o ustupanju dokaza, potpisanih između ovog i Tužilaštva BiH odnosno Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, tužioci i policajci u ovom predmetu došli do materijala i dokaza koji će pomoći da se posle 22 godine rasvetli slučaj otmice putnika iz voza u stanici Štrpci.

Ovakvi napadi na tužioca, policajce i svedoke predstavljaju nedvosmislen pokušaj ometanja postupka, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,