U Donjoj Sopotnici održava se 11. Sabor starog pjevanja u Srba

29.05.2014.
Sabor starog pjevanja u Novom Goraždu

Foto arhiva

AFIRMISANA REVIJA STARE SRPSKE PJESME

NOVO GORAŽDE – Na ljetnoj bini u porti hrama Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, kod Novog Goražda, na pravoslavni praznik Svete Trojice, 8. juna održaće se 11. po redu Sabor starog pjevcanja u Srba.

Po riječima Dragoljuba Stojanovića, predsjednika Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz ovog grada, koje je uz pravoslavcnu crkvenu opštinu i opštinu Novo Goražde organizator ove tradicionalne kulturno-zabavne manifestacije, na ovogodišnjem Saboru očekuje se učešće pedesetak muških i ženskih izvornih pjevačkih grupa.

– Po tradiciji najviše grupa dolazi sa područja Srbije, zatim iz Republike Srpske i Crne Gore, rekao je Stojanović, dodavši da je Sabor u Donjoj Sopotnici uveliko afiormisana kulturno-zabavna manifestacija koja ima za cilj njegovanje narodnih običaja, tradicije i stare Srpske pjesme, koja se vjekovima prenosila sa koljena na koljeno.

Nakon Svete liturgije, koja počinje u 8,30 časova, prijava učesnika je do 11, nakon čega će posjetioci imati priliku da vide malu reviju folklora.

Zvanični program Sabora počinje u 12 i traje do 17 časova.

Poslije proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada i priznanja organizatori najavljuju koncert Rada Jorovića i narodno veselje uz članove Zoki benda.

Sponzori 11. Sabora starog pjevanja u Srba su beogradske firme: „Mačar sekuriti“, kafe restoran „Farma“ i agencija „Ambis“.