Po osmi put skrnave spomenik u Mašićima kod Novog Goražda

27.05.2014.

Spomenik u Novom Goraždu

OSUDA VANDALSKOG ČINA

NOVO GORAŽDE – Proteklog vikenda nepoznati izvršioci još jednom su oskrnavili i oštetili spomen-obilježje petorici pripadnika bivše JNA pored magistralnog puta u naselju Mašići kod Novog Goražda, potvrđeno je u opštinskoj Boračkoj organizaciji Novo Goražde.

Uviđajem pripadnika Policijske stanice iz ovog grada konstatovano je da je izlomljeno i polomljeno osam stubića kojima je spomenik bio ograđen. Istraga o ovom vandalskom činu je u toku, a u Boračkoj organizaciji Novo Goražde se nadaju da će vinovnici biti otkriveni i procesuirani.

Još jednom, osmi put zaredom, na meti vandala bilo je skromno spomen obilježje, koga su početkom 2003. godine podigle boračke organizacije iz Požege i Novog Goražda.

Prvo skrnavljenje ovog spomenika dogodilo se odmah po izgradnji, sredinom avgusta 2003. godine, drugo krajem 2004. godine, a potom dva puta 2005, jednom 2006…

Borci Novog Goražda osudili su ovaj vandalski čin očekujući da će nadležni organi i institucije stati u kraj ovim incidentima, koji su izazvali njihov opravdani gnjev.