U Srbima ostalo zrno svetonikolajevsko

21.05.2014.

Krsna slava u Foči

FOČA – Svetog Nikolu i srpski narod veže etika koja propovijeda da živjeti znači nositi bremena drugih, na šta nas podsjećaju upravo ovi dani velikih poplava, izjavio je večeras dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči jerej Darko Đogo.

On je na svečanoj akademiji kojom je počelo obilježavanje krsne slave opštine – Prenosa moštiju Svetog Nikole, naglasio da su ovi dani pokazali da je u srpskom narodu “ostalo zrno svetonikolajevsko”.

Pokušavajući da nađe odgovor na pitanje zašto je Srbima ovaj svetitelj veoma blizak i zašto ga vole i poštuju, Đogo je naveo detalj sa prvog Nikejskog sabora, na kome se odlučivalo o suštini hrišćanske vjere, kada je Sveti Nikola prišao bezumnom Ariju i ošamario ga.

“Ništa, čini mi se, srpskije nema, nego što je taj postupak! Kroz istoriju je za nas karakteristična činjenica da, možda, nismo u mogućnosti da stvorimo velike kulture i civilizacije od kojih će drugi da strepe, mada smo u najbolja vremena bili i takvi, ali ćemo uvijek biti tu da podsjetimo i druge i sebe da vjeru pravu ne napuštamo i da smo spremni za nju da se borimo”, naglasio je Đogo.

On je naglasio da je Sveti Nikola činio, upravo ovo što i Fočaci ovih dana rade. “On je saznavao kome je šta i kada potrebno, a naročito je, kaže žitije, vodio računa o siromašnim momcima i djevojkama, kako bi im omogućio da zasnuju svoju porodicu i neštedimice im je davao, znajući da nije on taj koji daruje, nego Gospod”, istakao je Đogo.

Krsna slava u Foči

“I pored sve grešnosti naše i činjenice da kao društvo imamo mnogo problema, u nama nije umrlo ono što je Sveti Nikolaj radio prije 1.700 godina u Maloj Aziji. Sutra kada ga budemo proslavljali imaćemo šta da mu prinesemo i sa časnim obrazom da ga dočekamo”, rekao je Đogo.

U pozdravnom govoru, načelnik opštine Radisav Mašić je istakao da su građani Foče ovih dana angažovani da pomognu onim koji su unesrećeni poplavama.

“Fočaci su otvorili svoja srca i pokazali ono što su uvijek bili, da su ljudi plemenite duše. Među prvima su na poplavljena područja otišli naši spasioci i rafteri, odakle su se vratili svijetla obraza”, rekao je Mašić.

On je podsjetio da su građani Foče prikupili veliku pomoć za ugroženo stanovništvo i da to i dalje čine.

U programu svečane akademije učestvovali su hor i recitatori Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, Etno grupa KUD-a Foča, učenici Osnovne muzičke škole i muzički sastav “Eudijates trio” iz Istočnog Sarajeva.

Slavska liturgija je sutra u 9.00 časova u hramu Svetog Nikole, nakon čega će uslijediti litija ulicama Foče.

Obred lomljenja slavskog kolača biće obavljen u zgradi opštine u 12.00 časova, a jedan čas kasnije je slavski ručak u crkvenom domu.

SRNA - Aleksandra Janković