Učenički omaž Prvom svjetskom ratu

20.05.2014.

Učenici u Foči-prvi sjetski rat

FOČA – Muzičko-scenskim prikazom u kino sali Centra za kulturu i informisanje, učenici Srednjoškolskog centra iz Foče obilježili su 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Školski hor je izvodio poznate patriotske pjesme, a recitatori su govorili stihove srpskih pjesnika iz tog perioda.

Izvedena je i monodrama o Gavrilu Principu, a program je pratila video prezentacija najvećih bitaka srpske vojske, od Cerske i Kolubarske, preko Albanske golgote do Solunskog fronta i oslobođenja zemlje.

Učenici su sinoć podsjetili i na najznačajnije srpske vosjkovođe, te prezentovali statističke podatke iz Prvog svjetskog rata.

Maturant mašinskih tehničara Mladen Čolaković, koji je tumačio lik Gavrila Principa, kaže da srpski narod treba da bude ponosan na Mladobosance i na veliku ulogu srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

“Monolog govori o stanju Gavrila Principa u zatvoru nakon atentata i o njegovim razmišljanjima o borbi za slobodu, uz poruku koju je napisao na zatvorskoj ćeliji neposredno prije smrti – ‘Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu”, rekao je Čolaković.

Profesor istorije u Srednjoškolskom centru Rajka Golijanin istakla je da cilj ove priredbe nije da se neko uveliča ili da se optuži i osudi, već da se ukaže na veliki doprinos srpske vojske u pobjedi savezničkih snaga Antante protiv “Centralnih sila”.

“Srpski narod je podnio najveće žrtve u Prvom svjetskom ratu, jer je stradala jedna trećina ukupnog stanovništva Srbije. Učenici su podsjetili na veličanstvene bitke našeg naroda, uz poruku da više ne bude ratova, pa tako ni potrebe za obilježavanjem njihovih godišnjica”, rekla je Golijaninova.