Umjetnički domet Emira Kusturice – kopija dečanske crkve

27.05.2014.

Crkva u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – I sam, diveći se krasnome mjestu, na ušću dvije rijeke u Višegradu, neimar Andrićgrada Emir Kusturica, podiže hram na vodi. Plemenito djelo svjetski priznatog filmskog umjetnika isijava u noći, tako da svaki prolaznik stiče utisak da ova bogomolja plovi na vodi.

Višegradski Dečani posvećeni su srpskom caru Lazaru Hrebeljanoviću, stradalniku za vjeru hrišćansku i njegovim ratnicima, hram koji ovih dana dobija nove obrise u svojoj unutrašnjosti.

„U crkvi se trenutno izvode radovi na pripremi poda za polaganje mermernih ploča koje se izrađuju u Aranđelovcu u fabrici „Šumadija“. Cijeli prostor površine 350 kvadratnih metara će biti urađen u mozaiku od indijskog kašmira. To je veoma neobičan kamen u više boja“, kaže nam glavni inženjer radova u Andrićgradu Radomir Stojić.

On dodaje da se pripremaju i obloge za šest nosivih stubova u hramu. Stubovi su visoki šest metara sa osam uglova i oni će biti druge boje u odnosu na pod. Obložiće se i bočni zidovi u visini od jednog metra skupocjenim mermerom iz praktičnih razloga da ne bi došlo do oštećenja freski kojim će biti oslikana cijela unutrašnjost hrama.

„U Beogradu se privode kraju radovi na pozlati krsta, visine oko pet metara koji će dominirati iznad carskih dveri na oltaru. Urađene su i četiri prestone ikone i u toku je njihova montaža u rezbareni drveni ikonostas, djelo hercegovačkih majstora, Rajka Šinikovića i njegova tri sina. Višegrađani mogu očekivati da se jedan od najljepših ikonostasa na regiji postavi u hram za dvadesetak dana“, kazao je Stojić uz napomenu, da se trenutno u oltaru sa lijeve i desne strane, ispod poda rade dvije kripte po uzoru na Visoke Dečane.

U planu je da se uradi svetionik sa zvonikom, koji će biti veoma visok i koji će dominirati crkvom, koja svojom ljepotom podsjeća na najljepše srednjovjekovne hramove koje su gradili srpski kraljevi Nemanjići.

Oko hrama će biti zasađeno zelenilo uz šetalište sa pogledom na Drinu i bližu okolinu. Ktitor ovog hrama Emir Kusturica, založio se da arhitektonsko uređenje crkve bude što vjerodostijnije zadužbini Stefana Dečanskog koje se nalazi na Kosovu i Metohiji, samo u umanjenim dimenzijama. Ovim uzvišenim činom on je bogato obdario Višegrad i njegove žitelje.

Očekuje se da će za Vidovdan 28. juna, crkvu kneza Lazara u Andrićgradu pohoditi mnogo vjernika iz raznih krajeva svijeta, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija uz obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata.